Польща скоротила оцінку запасів сланцевого газу майже в 10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща скоротила оцінку запасів сланцевого газу майже в 10 разів

Енергетика
596
Польща скоротила оцінку технічно видобутих запасів сланцевого газу в надрах країни майже в 10 разів, випливає з урядової доповіді, опублікованої сьогодні. Як повідомляється в спільному дослідженні Польського інституту геології і Геологічної служби США, запаси сланцевого газу в Польщі становлять 346-768 млрд куб. м, або 557 млрд куб. м за серединним значенням оцінки.
Раніше управління енергетичної інформації при Міністерстві енергетики США оцінило технічно запаси сланцевого газу в Польщі в 5,3 трлн куб. м, цих ресурсів країні вистачило б на 300 років, виходячи з поточного річного споживання природного газу в Польщі.
Доповідь, до якої була прикута пильна увага галузевих експертів та європейських політиків, ставить під сумнів перспективи Польщі як майбутнього джерела газу для Євросоюзу, відзначає Reuters. Тепер у Варшаві заявляють, що запаси сланцевого газу і традиційного газу в Польщі все одно достатні для того, щоб забезпечити республіку газом на 35-65 років.
Потенційні запаси сланцевого газу Польщі оцінюються в новому дослідженні максимум в 1,92 трлн кубометрів. Оцінка заснована на даних по 39 свердловинах, пробурених в проміжку з 1950 р. по 1990 р. у сланцевих породах.
Заступник міністра навколишнього середовища Польщі Петро Возняк зазначає, що для достовірної оцінки запасів необхідні дані хоча б по 100 свердловинах. За його словами, опубліковані сьогодні оцінки Польського інституту геології засновані на історичних даних, тому в подальшому, швидше за все, будуть підвищені. Уряд Польщі має намір переглядати запаси сланцевого раз на 2 роки, і в наступних оцінках будуть враховуватися результати буріння, розпочатого в 2010 р.
Величезні запаси польського сланцевого газу, про які свого часу заявило Міністерство енергетики США, породило в Польщі надії на те, що республіці не тільки вдасться порвати із залежністю від російського природного газу, а й забезпечити газом решту Європи. В даний час близько 70% газових потреб Польщі покривається за рахунок імпорту газу з РФ.
З 2010 р. польський уряд видав 109 ліцензій на проведення розвідувальних досліджень і видобуток сланцевого газу. Згідно з домовленостями з компаніями, власники ліцензій повинні пробурити в Польщі не менше 127 свердловин до кінця 2017 р.
Раніше повідомлялося, що уряд Польщі визнав буріння свердловин заради сланцевого газу шляхом фрекінгу безпечним для екології.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас