Стресотерапія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стресотерапія

Казна та Політика
1059
Чотири найбільші банківські групи США не пройшли стрес-тест ФРС. І це хороша новина - всі інші зможуть впоратися з кризами сильніше, ніж у 2008 році.
Минулого тижня американські карикатуристи охоче зображували міністра фінансів Тімоті Гайтнера і главу Федеральної резервної системи Бена Бернанке в образі червоних комісарів - в шкіряних тужурках і з кобурою на поясі. "Черговим внеском" чиновників у розвиток теорії та практики соціалізму стала обіцянка без коливань звільняти керівників банків, яким буде потрібна грошова допомога з федеральної казни. "Якщо в майбутньому банкам знадобляться додаткові кошти, ми як необхідну умову отримання держпідтримки зажадаємо змінити керівництво", - відчеканив Гайтнер в інтерв'ю CNN. У серйозності намірів сумніватися не доводиться. За останні три роки Білий дім змусив піти у відставку кілька десятків топ-менеджерів, компанії яких отримували допомогу від держави. Тепер дамоклів меч занесено і над головою Вікрама Пандіта, голови Citigroup.
Причина - гігант, який отримав найбільшу допомогу від держави в період кризи, не пройшов стрес-тест. ФРС став практикувати тестування банківської системи після світової фінансової кризи, щоб виявити слабкі місця і запобігти банкрутствам, подібним краху інвестиційного гіганта Lehman Brothers в 2008 році. Їх мета полягає в тому, щоб зрозуміти, який обсяг ліквідності може ще знадобитися і якому з банків на поточний момент потрібна допомога. З 2009 року ФРС щорічно піддає власні банки стрес-тестуванню. Проте результати тестів в 2010 і 2011 роках не розкривалися. Минулого тижня відомство Бена Бернанке вирішило змінити традицію і оголосити структури, що провалили іспит.
Нинішній тест задавав досить жорсткі умови змодельованої кризи - наприклад, падіння біржових індексів досягне 50%, скорочення реального валового внутрішнього продукту на 8%, зниження цін на житло на 21%, зростання безробіття до 13% (зараз 8,3% ). При такому сценарії 19 основних банківських фінустанов могли зазнати збитків в розмірі $534 млрд. Проте, стрес-тест не пройшли лише четверо, але яких! Крім третього за обсягом активів банку США Citigroup, серед "невдах" - восьмий за обсягом депозитів SunTrust Banks, один з лідерів у кредитуванні автомобільного ринку Ally Financial і найбільший в США страховик життя MetLife.
Поява в списку Citigroup найбільше здивувала аналітиків. Навіть за наявності на балансі більше $200 млрд. проблемних активів, включаючи $100 млрд. іпотечних закладних, останні два роки банк закінчував з прибутком. Цей рік, за словами Вікрама Пандіта, повинен був стати роком ренесансу для Citigroup. Планувалося, що група нарешті почне виплачувати дивіденди після чотирьох років перерви. Передбачалося, що вони будуть досить високими. Аналітики ІК Christofferson, Robb & Co навіть підрахували, що дивіденди Citi складуть близько 28 центів на акцію і передбачали викуп акцій на $2,18 млрд. Перший транш дивідендних виплат група здійснила 24 лютого - вийшло всього лише $0,01 на одну акцію. Пізніше Пандіт представив у ФРС новий план виплати дивідендів. Власне останній і став причиною зниження достатності капіталу в результаті стрес-тестів нижче 5%, який ФРС вважає критичним. "Інвестори будуть розчаровані", - констатує глава ІК Christofferson, Robb & Co Майкл Шемі.
Провал стрес-тесту стане перешкодою для розвитку банку, так як заблокує збільшення дивідендів і викуп акцій, які відразу після опублікування звіту ФРС подешевшали на 4%. Хоча Пандіт намагається заспокоїти ринок. "Ми продовжуємо дотримуватися цілей, про які я говорив раніше, і цей рік стане роком початку повернення капіталу інвесторам банку. Citigroup направить регуляторам ФРС переглянутий план щодо дій відносно свого капіталу. Ми плануємо тісно співпрацювати з ФРС для кращого розуміння моделей, які вони використовують при стрес-тестах", - йдеться в офіційній заяві Вікрама Пандіта. Citigroup має намір представити ФРС новий план і спробує домогтися позитивного висновку щодо стрес-тесту. Однак результати стрес-тесту ніяк не вплинуть на роботу Citigroup на інших ринках присутності фінустанови. "Тут зачіпаються лише інтереси акціонерів, а не клієнтів групи", - запевняє професор Стенфордського університету Анат Адматі.
Такі ж обмеження (збільшення виплат дивідендів і викуп акцій) накладено на банки SunTrust і Ally Financial і єдину страхову компанію, яка брала участь у тестуванні, - MetLife. Однак навіть з урахуванням досить жорстких заданих параметрів тестування - результати радують інвесторів. "Приємно усвідомлювати, що більшість американських банків зможуть пережити наступну фінансову кризу. Але це не означає, що економіка США не постраждає, якщо в Європі відбудеться спад", - говорить економіст аналітичної компанії GRP Capital Стів Ерікссон. На відміну від американського ринку, в Європі ситуація з банками складається не найкращим чином. У жовтні 2011 року американський Goldman Sachs опублікував прогноз, згідно з яким щонайменше 50 з 91 європейського банку можуть провалити чергові стрес-тести, в яких закладені жорсткіші параметри, у порівнянні з аналогічними перевірками в липні 2011 року. При цьому сукупний дефіцит необхідного банківського капіталу може скласти 139 млрд. євро.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас