Ъ: Гривня виграє в футбол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Гривня виграє в футбол

Валюта
1604
Національний банк планує вирішити проблему хронічного дефіциту іноземної валюти в Україні частково за рахунок надходжень від європейських футбольних уболівальників, які можуть привезти в Україну близько $1 млрд. Під час проведення чемпіонату Євро-2012 ці кошти надійдуть як в готівковому, так і безготівковому вигляді. Така короткострокова валютна інтервенція навряд чи серйозно змінить курс гривні до євро, однак збільшить спред між котируваннями її купівлі/продажу в обмінних пунктах.
Національний банк розраховує, що чемпіонат Європи з футболу, який наближається, підтримає валютний курс гривні. "Курс національний валюти залежить від платіжного балансу. За нашим прогнозом, Євро-2012 дасть нам до $1 млрд додаткових надходжень, і це позитивно вплине на наш платіжний баланс", - заявив учора директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост.
Чемпіонат Євро-2012 пройде в чотирьох українських містах - Львові, Києві, Харкові та Донецьку в період з 8 червня по 1 липня. В цей період організатори чемпіонату очікують прибуття в Україну футбольних уболівальників, а також команд футбольних збірних європейських країн, зокрема Франції, Швеції та Данії. За інформацією директора турніру UEFA Євро-2012 в Україні Маркіяна Лубківського, вболівальники з 209 країн купили квитки на матчі. "Найбільш активними є німці, голландці, росіяни, поляки, українці, шведи і данці", - говорив він. Однак в Україну приїде набагато більше людей, ніж продано квитків на матчі, сподіваються в уряді. "Очікується приїзд від 800 тис. до 1,4 млн туристів в нашу країну", - заявляла голова Держтуризму Олена Шаповалова. Для перебування в Україні їм необхідно буде оплатити як мінімум проїзд, проживання та харчування, а також, можливо, дозвілля і шопінг.
Рівень технічного оснащення міст, що приймають чемпіонат, дозволяє більшість великих витрат, зокрема за проживання, сплатити банківським переказом або платіжною карткою. Картки міжнародних платіжних систем також беруть в більшості закладів, орієнтованих на сегмент клієнтів з достатком вище середнього. За даними НБУ, магазини на початок 2012 року були оснащені 95 тис. POS-терміналів. "Покупки будуть відбуватися в гривні, а комісія за конвертацію буде стягуватися емітентом картки. Неважливо, в якій валюті випущена картка, її обмін буде здійснюватися в рамках роботи платіжної системи", - пояснює директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
Однак далеко не кожен магазин чи кіоск приймає платіжні картки, тому туристи будуть змушені брати з собою в Україну готівкову іноземну валюту. "Середня сума витрат туриста на тиждень становить $500, але у нас сума буде меншою, оскільки багато хто буде приїжджати на коротший термін", - вважає директор з продажів і маркетингу фірми "TUI Україна" (один з офіційних операторів UEFA з розміщення гостей та учасників Євро-2012) Тарас Демура. Обміняти валюту нерезиденти зможуть в будь-якому обмінному пункті або банку, але тільки за паспортом. До того ж туристу необхідно буде отримати довідку N377 із зазначенням суми обміну іноземної валюти. Лише за наявності цього документа нерезидент зможе продати банку гривні, що залишилися, перед виїздом з України.
Надходження приблизно $1 млрд протягом одного місяця може відбитися на готівковому валютному курсі. "Навіть ця сума може вплинути на збільшення спреду в обмінних пунктах - курс купівлі євро банками знизиться. Зараз різниця становить 2-3 коп., а може вирости до 10 коп.", - відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Валютні коливання триватимуть недовго. "Банки зможуть отримати додатковий дохід від проведення валютообмінних операцій. Це буде своєрідною заміною інтервенцій НБУ протягом місяця. А потім настануть суворі будні, і курс гривні стабілізується", - вважає член правління одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас