Валюта потрапила в колізію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта потрапила в колізію

Валюта
2174
Починаючи з кінця минулого року, від’ємне сальдо торгівлі банків з населенням готівковою валютою впевнено скорочується. Так, якщо в листопаді 2011 р. сальдо становило $1369,7 млн., то вже в лютому - лише $372 млн.
Одночасно обсяги валютних депозитів населення, незважаючи на зниження темпів, продовжують зростати. Так, якщо в січні депозити збільшилися на $377,1 млн., то вже в лютому - всього на $288,3 млн. Варто зазначити, що вказана динаміка спостерігається на тлі постійного зростання депозитного портфеля фізосіб у національній валюті. На думку начальника департаменту казначейства Єврогазбанку Олександра Куцовського, тенденція пов'язана з поступовим скороченням девальваційних очікувань населення.
У Нацбанку падіння обсягів купівлі населенням валюти пояснюють зниженням попиту з боку тіньового сектора економіки, що фінансує сірий імпорт, завдяки введенню ідентифікації продавців і покупців валюти. При цьому, як зазначає директор департаменту НБУ з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександр Дубихвост, зростання валютних банківських депозитів обумовлено відсутністю альтернативних інструментів примноження валютних коштів населення. У тому числі з цієї ж причини валютні облігації уряду можуть бути цікаві населенню - їх дохідність у низці випадків перевищує дохідність валютних депозитів банків.
Мало того, зазначає представник регулятора, з минулого року банкам з іноземним капіталом, що працюють в Україні, вигідніше фондуватися в Україні, ніж у своїх материнських компаній, що надають фінансові ресурси на ринкових умовах. "Сьогодні ціна українських річних боргів - 8,5%, індекс депозитних ставок при цьому становить 7,5%. Таким чином, банкам мінімум на 1% вигідніше залучати кошти у населення, ніж на зовнішніх ринках", - констатує пан Дубихвост. Саме тому за минулий рік валютні депозити населення збільшилися на 17 млрд. грн. в еквіваленті, а банки повернули майже 25 млрд. грн. зовнішнього фондування. А з початку поточного року залучили 4,4 млрд. валютних депозитів і повернули зовнішнього фондування на 4,6 млрд. грн. в еквіваленті.
Разом з тим, нагадують аналітики, збільшення обсягу валютних депозитів населення, на жаль, свідчить про тривалу тенденцію недовіри українців до національної валюти. "Восени минулого року зросли побоювання щодо можливості девальвації гривні, і населення, активно скуповуючи валюту, зберігало її у себе. З тих пір ситуація покращилася, і тепер населення готове нести гроші в банк, проте в основному хоче зберігати валюту, так як впевненості у гривні, особливо довгостроковій, - нема", - констатує економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець. Валютні ж ОВДП, по суті, є рятувальним колом для уряду - позичити на зовнішніх ринках без відновлення співпраці з МВФ майже неможливо, як і на внутрішньому залучати в гривні. Особливо це було видно в кінці минулого року, коли гривневі ОВДП на вторинному ринку можна було купити з дохідністю 22-24%, що порівнянно з ризикованими паперами другосортних емітентів при сприятливому економічному кліматі. Зараз же ситуація покращилася, і Мінфін в основному залучає у гривні, однак попит на валютні ОВДП зберігається. І цілком можливо, що більш консервативні банки і банки із західним капіталом віддадуть перевагу саме валютним ОВДП.
При цьому, нагадує глава правління Південкомбанку Світлана Сиротян, поза банківською системою зараз знаходиться близько 150 млрд. грн. і $50-80 млрд. Тому подальше розширення спектра боргових інструментів уряду сприятиме залученню валютних коштів населення, які знаходяться "під матрацами", для фінансування економіки.
До речі, частково відсутність попиту на валюту при зростанні валютних пасивів банків аналітики пояснюють перенаправленням коштів населення, що знаходяться до сих пір "під матрацами". "Найбільш обережні верстви населення потроху викладають гроші "з-під матраців" на депозити. Остання тенденція має місце, але не можна сказати, що вона масова, зважаючи на ще свіжі спогади про кризу ліквідності 2009 р. і невисокі ставки за депозитами, - відзначає директор казначейства Сведбанку Олег Бушуєв. - До речі, уряд, з його валютними депозитами під 9% річних, може досягти успіху, якщо не трапиться якихось негативних PR-кампаній або негативного фону новин в момент виходу інструменту".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас