СБ: Сектор централізованого теплопостачання в Україні потребує підвищення тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Сектор централізованого теплопостачання в Україні потребує підвищення тарифів

Енергетика
623
Для забезпечення фінансової стабільності та підвищення якості послуг сектор централізованого теплопостачання в Україні потребує підвищення тарифів та інвестицій в енергоефективність. Про це йдеться в новому дослідженні Світового банку на тему "Модернізація системи централізованого теплопостачання в Україні: облік тепла і виставлення рахунків згідно з його фактичним споживанням".
У дослідженні йдеться, що зараз чинні тарифи на послуги централізованого теплопостачання істотно нижчі від витрат на ці послуги і існуюча система надання субсидій не є збалансованою.
Тарифи на централізоване теплопостачання повинні покривати повну вартість газу і вартість інвестицій, необхідних для модернізації системи теплопостачання. Щоб забезпечити доступність послуг з централізованого теплопостачання для населення, в цьому дослідженні рекомендується запровадити виставлення рахунків згідно з фактичним споживанням тепла. Також рекомендується скоротити приблизно на 50% споживання тепла завдяки інвестиціям в енергоефективність, щоб компенсувати необхідне підвищення цін. Крім того, потрібно розгорнути систему адресного соціального захисту, щоб допомогти домогосподарствам з низьким рівнем доходів впоратися з необхідним зростанням вартості послуг з постачань енергоносіїв.
"Визнаючи необхідність у підвищенні тарифів на теплопостачання в результаті зростання цін на енергоносії, ми зосередили наш аналіз на пом'якшуючих заходах, які можуть зменшити наслідки підвищення тарифів для домогосподарств, перш за все, завдяки наданню адресних субсидій споживачам з бідних верств населення, впровадження виставлення рахунків згідно з фактичним споживанням та зменшення втрат тепла в будинках", - підкреслив Чімяо Фан, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.
Новий звіт пропонує Україні поетапний перехід. У короткостроковій перспективі необхідним кроком в процесі підвищення ефективності споживання тепла є впровадження обліку тепла з застосуванням терморегуляторів, а також виставлення рахунків згідно з фактичним споживанням тепла. Лічильники тепла будинкового рівня повинні бути встановлені у всіх українських будинках з централізованим теплопостачанням, так само, як і терморегулятори в індивідуальних теплових пунктах. Виставлення рахунків згідно з фактичним споживанням має стати обов'язковим.
"На наше переконання, індивідуальні теплові пункти і лічильники тепла можуть бути встановлені у всіх українських будинках, підключених до системи централізованого теплопостачання, протягом 5 років, - зазначив Ласло Лове, Директор Світового банку зі стійкого розвитку в регіоні Європи і Центральної Азії. "Ми вважаємо, що це забезпечить значні заощадження як для споживачів, так і для економіки в цілому".
У короткостроковій перспективі треба створити належну нормативно-правову базу, що сприятиме інвестиціям в енергоефективність як з боку споживачів, так і з боку постачальників послуг.
Нормативно-правова база повинна містити структуру тарифів, яка дозволить відшкодовувати інвестиційні кошти, а також проводити інформаційні кампанії серед населення. У середньо- і довгостроковій перспективі важливо почати впровадження заходів з підвищення енергоефективності в будівлях. Утеплення дахів і підвалів, а також заміна вікон та вхідних дверей можуть забезпечити додаткове скорочення обсягів споживання тепла на 35-40%. Звіт доводить, що зазначені заходи з підвищення енергоефективності в будинках в Україні можливо здійснити протягом найближчих 10 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас