ЄС і МВФ надали Греції перший транш фіндопомоги у розмірі 7,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і МВФ надали Греції перший транш фіндопомоги у розмірі 7,5 млрд євро

Казна та Політика
179
Греція отримала перший транш фінансової допомоги від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 7,5 млрд євро. Єврозона через антикризовий фонд EFSF надала Афінам 5,9 млрд євро, а МВФ - 1,6 млрд євро.
За словами чиновника грецького Мінфіну, з перерахованих коштів 4,66 млрд євро будуть спрямовані на погашення 3-річних держоблігацій, що належать Європейському центральному банку (ЄЦБ) і центробанкам країн єврозони. Останнє буде використано для бюджетних потреб, повідомляє Reuters.
Греція отримала перший транш кредитів перед тим, як парламент країни формально схвалить другу програму фінансування з боку партнерів по єврозоні та МВФ загальним обсягом 130 млрд євро. Ратифікація кредитного пакета відбудеться в парламенті сьогодні.
Якби Греція не почала отримувати кошти в рамках нової міжнародної програми фіндопомоги, сьогодні міг статися дефолт за зобов'язаннями республіки. Саме 20 березня 2012 р. закінчувався термін обігу серії облігацій номінальною вартістю 14,4 млрд євро. Частина цього випуску - 9,77 млрд євро - була на руках у компаній приватного сектора і була анульована в результаті успішного обміну грецьких держпаперів, що став найбільшою реструктуризацією державного боргу у світовій історії. Інші папери з погашення 20 березня належали ЄЦБ і центробанкам єврозони: вони були викуплені ЄЦБ на вторинному ринку в рамках спеціальної програми стимулювання боргових ринків. ЄЦБ не брав участі в програмі обміну грецьких облігацій.
За рахунок реструктуризації боргу і нових кредитів Євросоюз і МВФ сподіваються скоротити боргове навантаження Греції до 120,5% від ВВП країни зі 165% за підсумками 2011 р.
Кількома днями раніше голова Центрального банку країни Георгій Провопулос заявив, що грецьким банкам, які зачепила реструктуризація державного боргу, може знадобитися не вся допомога Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив надання Греції 28 млрд євро в якості свого внеску в нову програму фіндопомоги.
Як повідомлялося, вклад Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) в нову програму фінансової допомоги Греції складе 109,1 млрд євро.
Офіційний розмір другої програми фінансування Греції - 130 млрд євро, які будуть надані до кінця 2014 р. МВФ за цей період надасть 19,8 млрд євро плюс ще 8,2 млрд євро в 2015 р.
За словами міністра фінансів Греції Евангелоса Венізелоса, загалом Греція отримає 172,7 млрд євро від єврозони і МВФ для фінансування своїх потреб до кінця 2015 р. У загальну суму включено 34,4 млрд євро, що залишилися від першої програми фіндопомоги, схваленої в травні 2010 р.
У першій декаді березня п. р. Єврогрупа офіційно затвердила другу програму фінансової допомоги Греції на 130 млрд євро, яка забезпечить Афіни фінансуванням до 2014 р.
Раніше "трійка" кредиторів (Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк і Євросоюз) висувала умови, що відкриє Афінам доступ до зазначених коштів, тільки після того як уряд республіки закінчить обмін державних облігацій, що є на руках у представників приватного сектора. Вдень 12 березня міністр фінансів Греції Венізелос відзвітував про те, що його відомство закінчило обмін облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, випущених в рамках грецького права. Участь приватного сектора в програмі реструктуризації держборгу Греції є невід'ємною умовою надання країні другої програми фінансової допомоги від міжнародних кредиторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас