Газпром знову вимагає від Ашхабада знизити ціну газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром знову вимагає від Ашхабада знизити ціну газу

Енергетика
744
"Газпром" після двох раундів перегляду умов контрактів з європейськими покупцями продовжує вимагати від Ашхабада перегляду ціни газу, що закуповується, повідомило Агентству газової інформації (АГІ) джерело на газовому ринку.
З 2009 року "Газпром" закуповує газ у Центральній Азії за європейською формулою ціни. Однак світова фінансова криза і спровокований нею надлишок пропозиції призвели до необхідності зниження ціни експорту газу "Газпрому". Сам "Газпром" зажадав зміни контрактів з виробниками Центральної Азії і домігся поступок від Казахстану та Узбекистану.
Туркменістан виявився менш поступливим. У 2009 році, коли "Газпром" вирішив скоротити відбір туркменського газу, а Ашхабад продовжував качати газ в колишніх обсягах, вибухнула нитка експортного газопроводу і постачання припинялися на 9 місяців. Рік тому "Газпром" вже ініціював переговори про зниження ціни, але вони закінчилися нічим.
"Газпром" в грудні 2011 року направив туркменській стороні новий лист з вимогою про зниження контрактної ціни на газ, сказало АГІ джерело.
У 2010 році "Газпром" закупив 10,7 млрд кубометрів туркменського газу, в 2011 році - 11,5 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас