Смертельний номер Арбузова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смертельний номер Арбузова

Валюта
15382
Ще трохи - і голова НБУ Сергій Арбузов постане перед широкою аудиторією у вигляді безстрашного приборкувача, готового запросто змусити девальвацію стрибати з тумби на тумбу, подавати лапу і навіть смиренно сидіти з широко відкритою пащею, в яку (о жах!) сміливець кладе свою голову. Алле-оп! І зал вибухає оплесками.
Всі приготування до майбутнього видовища закінчені і навіть зроблені відповідні офіційні заяви. "Цього року НБУ також вживає необхідних заходів для утримання нормального - позитивного або нульового - платіжного сальдо, і можна з упевненістю говорити, що рух валюти також буде прогнозованим. Тобто ми тепер не бачимо передумов для глибокої девальвації чи ревальвації", - стверджує Сергій Арбузов. Словом, девальвація вже згодна слухняно відкрити пащу. Залишається тільки з'ясувати, яким чином Нацбанк збирається утримувати платіжний баланс, що, очевидно, повинно знайти своє відображення на прогнозованості курсу.
Строго кажучи, регулятор не має прямого впливу на стан платіжного балансу. Ціни на метал на міжнародних ринках або вартість газу для України поки що знаходяться поза компетенцією Сергія Арбузова.
У той же час НБУ може впливати на приплив чи відплив валюти опосередковано за допомогою курсу гривні. Якщо його знижувати, то імпорт дорожчає, поступаючись позицією експорту. Відповідно, валюта приходить в країну. І навпаки, посилюючи позиції нацвалюти, збільшують приплив імпортних товарів в Україну, погіршуючи показники платіжного балансу. Як це працює на практиці, всім добре показав колишній головний банкір Володимир Стельмах. Але Сергій Арбузов, судячи з усього, не збирається наслідувати приклад свого попередника. Адже він "не бачить передумов". А якщо курс буде зберігатися поблизу нинішніх значень, то яким же чином в НБУ збираються вирівнювати платіжний баланс, що все виразніше нагадує "Титанік", який повільно йде під воду?
За підсумками минулого року країна наторгувала собі в мінус більш ніж на $9 млрд. І судячи з оцінок міжнародних фінансових установ, ситуація в 2012 році істотно не зміниться. Так, Світовий банк очікує, що експорт зросте на 3,8%, а імпорт - на 1,8%. Одночасно з цим держава фактично опинилася у фінансовій блокаді. Співпраця з МВФ під великим питанням. Іноземні інвестори вкладати в Україну не хочуть. Виняток - приплив грошей з офшорів. Але навряд чи він здатний перекрити наростаючу діру в платіжному балансі.
Анонсований з помпою продаж валютних облігацій населенню гарантовано закінчиться пшиком. Втім, у НБУ є ще шанс втримати "Титанік" на плаву. Одна з найбільших статей відтоку грошей, що суттєво погіршує статистику платіжного балансу, - скуповування валюти населенням. Якщо вдасться перекрити цей канал хоча б наполовину, скоротиться і щомісячний мінус на $400 млн, а то й усі $500 млн. У річному вирахуванні економія більш ніж $5 млрд золотовалютних резервів держави. Питання лише в тому, як це зробити. Перша спроба, пов'язана зі скануванням паспортів при купівлі готівкових доларів, очікувано провалилася, хоча на місяць-два дозволила збити ажіотаж.
Друга теж навряд чи викличе великий ефект. Анонсований з помпою продаж валютних облігацій населенню гарантовано закінчиться пшиком, як і всі попередні ініціативи чиновників продати держпапери приватним інвесторам. Для пересічних споживачів в період нестабільності немає нічого кращого, ніж готівковий долар, що володіє відразу двома незаперечними перевагами - ліквідністю і збереженням коштів. Так навіщо ж купувати облігації, які в будь-який момент можуть втратити економічну цінність, натомість отримавши сумнівну історичну. Ну хто міг, наприклад, два-три роки тому припустити, що Греція фактично оголосить дефолт і більше половини доходу інвесторів, що вклали кошти в суверенні зобов'язання країни, що входить до єврозони, доведеться списати? Судячи з усього, це ще не остання реструктуризація боргу. Нескладно собі уявити, як будуть розвиватися події в незалежній від усього світу Україні, якщо раптом почнеться чергова хвиля кризи й уряду доведеться терміново латати бюджет усіма доступними способами, та ще перебуваючи у фінансовій ізоляції.
Потрібна нова фішка. Девальвація більше не реагує на поламаний батіг і черствий пряник. А поки нічого нового не придумано, доводиться використовувати старий перевірений метод - фінансовий голод. Під кінець лютого гривня несподівано зміцнилася, вперше за довгий час торги на міжбанку закрилися нижче 8 UAH/USD. Всьому виною чергове скорочення залишків на коррахунках в банках. Якщо на початку 2012 року цей показник становив 28 млрд грн, то станом на 27 лютого - удвічі менше - 14 млрд грн. Ось тільки навряд чи вдасться довго протримати девальвацію на дієті. Попереду вибори, електорат нарікає. Так що найближчим часом доведеться або відпустити курс, або проявити фантазію, якої у чиновників набагато більше, ніж золотовалютних резервів.
Дмитро Гонгальський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас