Грецію поки не врятували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію поки не врятували

Казна та Політика
596
"Ми розраховуємо уникнути повторної реструктуризації боргу", - заявив учора прем'єр-міністр країни Лукас Пападімос. "Ми зробимо все необхідне, щоб це було останньою реструктуризацією грецького боргу", - підкреслив Пападімос, говорячи про поточний обмін облігацій.
Проте експерти скептично дивляться на обіцянки прем'єр-міністра. Зокрема, необхідність повторного списання передрікає грекам агентство Moody's, що славиться своєю "лояльністю" до цієї країни (нагадаємо, що 10 березня цього року Moody's поспішило оголосити дефолт Греції, присвоївши їй суверенний рейтинг на рівні "ССС").
"Греція не зможе обійтися без повторної реструктуризації боргу і додаткових фінансових вливань в економіку", - упевнений аналітик Moody's Енам Ахмед. На його думку, нового списання вдасться уникнути лише в разі, якщо відношення державного боргу Греції до її ВВП опуститься до 120% до 2020 р. з нинішніх 160%.
Але це передбачає, що уряд Греції зможе досягти первинного профіциту бюджету на рівні 4,5% ВВП в період 2014-2016 рр., що є занадто серйозною зміною в порівнянні з первинним дефіцитом у 5% ВВП в 2010 р. "Цього буде складно домогтися на тлі слабкого економічного зростання. Греція, найімовірніше, перевершить планку в 120% ВВП (за держборгом) і знову може зажадати додаткової реструктуризації боргу і допомоги", - вважає Ахмед.
Поки ж економіці країни, незважаючи на вирішення боргового кризи, прогнозують тільки падіння. Так, згідно з озвученою вчора статистикою Банку Греції, ВВП країни в 2012 р. знизиться на 4,5%, зайнятість населення впаде на 3%, а рівень безробіття перевищить 19%. За попередніми оцінками центробанку, ВВП в 2011 р. скоротився на 6,9%, а накопичене зниження ВВП країни за період з 2008-го по 2011 р. склало 13,2%.
Початок відновлення грецької економіки, згідно з висновком Банку Греції, має припасти на 2013 р., хоча середньорічний рівень ВВП незначно знизиться на 0,5%.
Втім, ці цифри не стали неприємною несподіванкою для європейців, які взяли на себе грецькі борги, бо прогноз, озвучений Єврокомісією, ще більш песимістичний: Єврокомісія різко підвищила прогноз падіння економіки самій Греції до 4,4% з 2,8%. При цьому ЄК прогнозує, що економічне зростання в Греції відновиться не раніше 2014 року.
Правда, греки ні в прогноз ЄК, ні в прогноз власного центробанку, схоже, самі не дуже вірять. Так, у своїй вчорашнвй заяві Лукас Пападімос прозоро натякнув, що в 2015 р. Греції може знадобитися додаткова міжнародна підтримка.
Чи є ймовірність, що після виділених на підтримку платоспроможності EUR130 млрд. і списаних 75% боргу ЄС і МВФ не підуть на повторну реструктуризацію? Більшість експертів заявляють, що ні. Однак деякі знаходять щось символічне в збігу заяви Пападімоса про ймовірність нової реструктуризації та подачі прохання про відставку вже екс-міністра фінансів Греції Евангелоса Венізелоса, який зіграв ключову роль в переговорах про надання Греції другого пакету допомоги МВФ і Євросоюзу та реструктуризації держборгу перед приватними інвесторами.
Співробітники рейтингових агентств зловтішаються, що Венізелос виявився просто не готовий повторно вести переговори з ЄС і МВФ і повторно обіцяти їм чергові заходи економії для скорочення держборгу, які включають, нагадаємо, підвищення податків і скорочення зарплат і пенсій.
Адже це, крім усього іншого, остаточно доб'є вже і так підірваний політичний рейтинг колишнього глави Мінфіну, що дуже небажано напередодні майбутніх в Греції парламентських виборів, які повинні відбутися вже в травні. І чи готові будуть грецькі політики напередодні голосування виконувати дані ЄС обіцянки, поки невідомо.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас