ВР визнала газові контракти Тимошенко державною зрадою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР визнала газові контракти Тимошенко державною зрадою

Кримінал
7126
Верховна Рада України (ВР) схвалила звіт тимчасової слідчої комісії (ТСК), в якому встановлені ознаки державної зради і факти особистої зацікавленості Юлії Тимошенко при підписанні газових контрактів з РФ. "За" проголосували 266 народних депутатів, у тому числі один депутат від БЮТБ - Сергій Кошин.
Доповідала звіт ТСК з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про наявність ознак державної зради в сфері економічної безпеки України, голова комісії Інна Богословська.
Комісія встановила, що під час переговорів підписання директив на укладення газових контрактів між "Нафтогазом" і "Газпром" прем'єр-міністр України Тимошенко приховала від суспільства і влади факти існування боргу її приватних компаній перед Міністерством оборони Російської Федерації в сумі 405 млн дол. та існування в РФ кримінальної справи, в якій доведено провину Тимошенко в неодноразовій дачі хабарів посадовим особам Міноборони РФ.
Крім того, ТСК встановила, що Тимошенко провела таємні переговори з прем'єр-міністром Росії, в результаті яких одноосібно погодилася на дискримінаційні умови газових контрактів, а знаючи, що Кабмін не погодиться на підписання таких директив "видала одноосібно директиви, хоча такі повноваження належать виключно Кабінету міністрів України, як колегіальному органу виконавчої влади", - йдеться в постанові ТСК.
Також комісія встановила, що Тимошенко здійснила протиправний тиск на главу правління "Нафтогазу", який відмовлявся підписувати газові контракти на дискримінаційних умовах, і змусила його підписати такі контракти під загрозою звільнення.
Планується, що звіт комісії буде направлений до Адміністрації Президента, Кабміну, Генпрокуратури, СБУ "для відповідного реагування". Також звіт буде направлений до Ради Європи, ПАРЄ та генеральному секретарю ООН, ОБСЄ.
Згідно з Кримінальним кодексом України, стаття 111 - "державна зрада" - передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років.
Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 р. засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі і до відшкодування шкоди "Нафтогазу" в розмірі 189,5 млн грн за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 р. Зараз екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові.
У лютому ц. р. Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв до розгляду касацію захисту Тимошенко на вирок в газовій справі. Розгляд касації призначено на 15 травня ц. р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас