Щедрий кум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щедрий кум

2098
Уряд визнав, що в держбюджеті недостатньо коштів для виконання доручення Президента України Віктора Януковича щодо підвищення пенсій і виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР.
Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов 15 березня повідомив, що для виконання доручення глави держави Кабміну доведеться залучити додаткові кошти від приватизації держмайна.
За словами Копилова, до кінця року уряд розраховує виручити від продажу держвласності на 6,5 млрд грн. більше, ніж було заплановано (план становить 10 млрд грн.).
За його словами, уряд вже готує перелік об'єктів, які можуть бути виставлені на продаж в 2012 р. "Ми зараз обговорюємо цей список. Вважаю, в ньому будуть такі великі об'єкти, як Одеський припортовий завод", - сказав Копилов.
Уряд розраховує на те, що виконати доручення Президента вдасться не тільки за рахунок розпродажу, а й завдяки додатковим надходженням до держбюджету від митних процедур і податкових зборів. Передбачається, що митниця мобілізує додатково близько 7,5 млрд грн., а ДПСУ - приблизно 2,5 млрд грн.
Втім, навіть якщо влада якимось дивом зможе зібрати заявлені суми, все одно цього буде недостатньо для здійснення додаткових соціальних виплат. Адже якщо спочатку сумарні витрати на них були оцінені в 16 млрд грн., то вже минулого тижня прем'єр-міністр Микола Азаров говорив про 25 млрд грн.
Щоб придумати, за рахунок чого все-таки будуть профінансовані додаткові соцвиплати, в уряду залишилося не більше двох тижнів. Адже Віктор Янукович зажадав від виконавчої влади до початку квітня підготувати і направити до Верховної Ради проект змін до Закону про держбюджет, в тому числі і його дохідної частини.
Схоже, додаткові виплати ускладнять і без того не безхмарні відносини України з Міжнародним валютним фондом.
Примітно, що заява про готовність виставити на продаж Одеський припортовий завод (ОПЗ) була зроблена напередодні планованої на цей тиждень поїздки до Москви Віктора Януковича. У минулу п'ятницю, 16 березня, глава держави доручив уряду до кінця березня підготувати законопроект про акціонування найбільших державних компаній у сфері електроенергетики - НАЕК "Енергоатом" і НЕК "Укренерго". Це відбувається на тлі заяв російських політиків про те, що вони чекають від України конкретних пропозицій щодо перегляду чинних газових контрактів.
"Ми готові до переговорів і беремо участь в них, але хотілося б, щоб вимоги були розумними та обґрунтованими. Українська сторона не пропонує нічого натомість - просто вимагає прямолінійно, тупо знизити ціну на газ", - сказав Валерій Язєв, перший заступник голови комітету Держдуми Росії з економічної політики, інноваційного розвитку та підприємництва.
На думку експертів, заяви українських чиновників про намір продати ОПЗ і ініціатива Президента щодо перетворення "Енергоатому" та "Укренерго" на акціонерні товариства виглядають такими "конкретними пропозиціями".
"Тема об'єднання активів "Енергоатому" з "Росатомом" обговорювалася на переговорах між керівництвом двох країн ще в 2010 р. Причому її ініціатором виступив Володимир Путін, який на той час очолював уряд Росії. З тих пір в цьому напрямку не було зроблено жодних кроків, тому що між країнами не вирішено "газове питання". У свою чергу, російські компанії ніколи не приховували бажання придбати ОПЗ. Тому останні ініціативи керівництва України виглядають як пропозиції в процесі торгів про ціну на газ", - говорить Володимир Горбач, експерт Інституту Євро-Атлантичних відносин.
Нагадаємо, що конкурс з продажу ОПЗ вже проводився у вересні 2009 р., і в ньому брала участь компанія "Азот-Сервіс", яку пов'язують з "Газпромом". Крім неї в конкурсі брали участь компанії "Фрунзе-Флора" Костянтина Григоришина і "Нортіма" Ігоря Коломойського. Остання запропонувала за підприємство найвищу ціну - 5 млрд грн., але конкурсна комісія відмовилася визнати її переможцем. Досить імовірно, що пани Григоришин і Коломойський побажають брати участь в новому конкурсі з продажу ОПЗ.
Напевно побажає брати участь у конкурсі і власник компанії Ostchem Дмитро Фірташ. Адже ще рік тому він заявив, що завод має бути проданий представнику українського бізнесу. Причому сам висловив готовність брати участь в торгах. На думку пана Горбача, на майбутніх переговорах в Кремлі Віктор Янукович може дати зрозуміти російському колезі, що в разі відсутності зрушень в "газовому питанні" ОПЗ дістанеться комусь із перерахованих представників великого бізнесу. Більше того, Президент України може дати зрозуміти, що російські компанії не отримають доступу до "Енергоатому" та "Укренерго".
"Президент може згадати, що замість російських компаній "Енергоатом" переключиться на американську компанію Westinghouse, яка вже постачає паливо на один з блоків Запорізької АЕС. Практика показує, що російське керівництво вкрай болісно реагує на співпрацю українських атомників з американцями", - говорить Горбач.
Начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій вважає: "Україна не приваблива для інвестицій солідних компаній, акції яких котируються на європейських біржах і які раніше цікавилися заводом. Зараз така покупка може негативно відбитися на котируваннях їхніх акцій. Головними претендентами на покупку заводу виступають російські компанії".
За оцінками Паращія, мінімальна вартість ОПЗ в даний час складає близько 6 млрд грн., що фактично збігається з сумою, названою Вадимом Копиловим. З урахуванням дефіциту коштів в держбюджеті і складних відносин керівництва України з МВФ, схоже, що глава держави всерйоз розраховує домогтися від росіян укладення нової газової угоди.
Адже в уряді давно сподіваються заощадити гроші завдяки зниженню вартості імпортного газу. Після чого можна буде розпочати роздачу грошей населенню, не чекаючи приватизації.
Каменєв Максим
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас