Янукович затвердив заходи щодо імпорту з країн, які дискримінують експорт з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович затвердив заходи щодо імпорту з країн, які дискримінують експорт з України

Казна та Політика
534
Президент України Віктор Янукович підписав закон №4436-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань". Про це сьогодні, 19 березня 2012 р., повідомляє прес-служба глави держави, пише РБК-Україна.
Законом визначено, що в разі якщо інші держави, митні союзи або економічні угруповання обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть застосовуватися адекватні заходи. У разі якщо такі дії завдають шкоди або створюють загрозу її заподіяння державі та/або суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, зазначені заходи можуть передбачати її відшкодування.
У випадку якщо інші держави, митні союзи або економічні угруповання обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть застосовуватися адекватні заходи.
Заходи у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань здійснюються відповідно до законів України, міжнародних договорів України, загальноприйнятих правил, стандартів і норм міжнародного права.
Такими заходами є: застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю; застосування часткової заборони (часткового ембарго) на торгівлю; позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму; введення спеціального мита; введення режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій, встановлення квот, інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами України.
Законом передбачається внесення змін до статті 9, 16 і 29 закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність".
У ст.9 буде вписано низку обмежень, зокрема, Верховна Рада отримає право приймати рішення про повну або часткову заборону торгівлі (ембарго), позбавлення режиму найбільшого сприяння та пільгового торговельного режиму.
Кабінет міністрів зможе самостійно вводити режим ліцензування імпорту товарів. До останнього кроку можна буде вдаватися за умови необхідності застосування відповідних дискримінаційних заходів (ст. 16 закону). Підставою для цього будуть результати розслідувань Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Дія зустрічних заходів припиняється лише після завершення дискримінацій на іноземних ринках, підписання відповідних угод "та/або компенсації збитку".
У зв'язку з внесенням вищезазначених змін до закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" також будуть внесені зміни до статті 15 закону України "Про єдиний митний тариф", а саме доповниться перелік законів, на підставі яких приймаються рішення про застосування спеціальних заходів, законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність".
У квітні 2011 р. уряд України прийняв розпорядження "Про затвердження плану заходів щодо захисту інтересів національних товаровиробників на зовнішньому ринку".
Згідно з розпорядженням, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству закордонних справ України, Міністерству юстиції України необхідно було розробити законопроект про внесення змін до закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних угруповань.
Розроблений законопроект №8571 Верховна Рада прийняла в першому читанні у вересні минулого року. У другому читанні і в цілому як закон документ був прийнятий 23 лютого 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас