Експерт: Португалія стане другою Грецією до кінця 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Португалія стане другою Грецією до кінця 2012 року

Казна та Політика
527
Вже до кінця цього року Португалія опиниться на краю дефолту, ставши другою версією врятованої недавно Греції. На думку виконавчого директора інвестиційного гіганта PIMCO Мохаммеда Ель Еріана, діючої програми екстреного кредитування у розмірі 78 млрд євро, запущеної навесні 2011-го, виявиться явно недостатньо. У зв'язку з цим, вважає фахівець, Лісабону неминуче доведеться просити у влади Євросоюзу та керівництва Міжнародного валютного фонду нової порції грошей.
Крім того, як зазначив Ель Еріан, Португалія стане яблуком розбрату між ЄС, МВФ і Європейським центробанком через те, що ніхто зі сторін не захоче брати на себе великі зобов'язання щодо допомоги "європогорільцю". Причому до суперечок організацій приєднаються ще й банки: після програми PSI з умовно добровільного списання грецьких держоблігацій кредитні організації не бажають робити те ж саме і з бондами португальського уряду. Все це, зазначають в PIMCO, стане причиною занепокоєнь на боргових і фондових ринках.
Разом з тим глава фонду додав, що цей рік визначить - якою буде зона обігу єдиної валюти в майбутньому. Ель Еріан не відкидає можливості виходу окремих країн з валютного блоку, завдяки чому Європа стане сильнішою і міцнішою, хоча і звузиться в розмірі. З іншого боку, експерт не відкидає і збереження цілісності єврозони, але в разі свого розвалу вцілілий валютний блок дуже швидко відновиться.
"Величезні гроші чекають в тіні і не зважуються виходити на ринок до тих пір, поки не проясниться ситуація в єврозоні. Я дійсно говорю про дуже великі гроші", - підкреслив Ель Еріан. Тим самим він дав зрозуміти, що інвестори не впевнені в майбутньому Європи, але готові дати старт масивним вкладенням, як тільки з'явиться ясність у європейській економіці.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас