Інвесторам створили мрію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторам створили мрію

Енергетика
1011
Президент виступив за корпоратизацію НАЕК "Енергоатом" і НЕК "Укренерго". Відповідні зміни повинні бути внесені в законодавство у березні. Як і у випадку з приватизацією обленерго, в найбільшому виграші можуть виявитися вітчизняні фінансово-промислові групи.
Кабінет міністрів і Міненерговугілля отримали доручення від президента щодо проведення підготовки до акціонування двох держкомпаній. Зокрема, мова йде про корпоратизацію Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" і Національної енергетичної компанії "Укренерго". Дане доручення міститься в Національному плані дій на 2012 р. з впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 рр., затвердженому указом президента № 187 від 12 березня.
Уже в березні уряд має підготувати відповідні законопроекти та подати їх на розгляд Верховної Ради. Весь процес трансформації "Енергоатому" та "Укренерго" з держкомпаній в акціонерні товариства повинен завершитися до кінця календарного року.
НАЕК "Енергоатом" експлуатує Запорізьку, Рівненську, Хмельницьку і Південно-Українську АЕС, а також об'єднує Ташлицьку ГАЕС і Олександрівську ГЕС (всі три - Миколаївська область). До складу компанії входить також Донузлавська ВЕС (Крим). НЕК "Укренерго" здійснює диспетчеризацію енергосистеми України і передає електроенергію від електростанцій до мереж обласних енергопостачальних компаній.
Цілком ймовірно, що процес корпоратизації державних компаній ініційований президентом в інтересах великих вітчизняних бізнес-груп. І перехід до акціонерних товариств є тільки етапом перед подальшою приватизацією.
На думку експертів, на даний момент не існує вагомих причин для переведення "Енергоатому" та "Укренерго" в вид акціонерних товариств. Як стверджує Володимир Омельченко, експерт Центру Разумкова, корпоратизації держкомпаній повинна передувати імплементація європейського законодавства в рамках Енергетичного співтовариства.
На його думку, обидві компанії знаходяться в полі інтересів двох компаній - енергетичного холдингу ДПЕК і групи Дмитра Фірташа Group DF. Першій дані придбання необхідні для посилення вертикальної інтеграції в рамках холдингу. Другій же цікаво закріпитися на енергетичному ринку.
На думку інших експертів, в процесі корпоратизації двох найпотужніших енергокомпаній країни немає нічого негативного. Головне, щоб всі зацікавлені сторони отримали рівні можливості в процесі приватизації НАЕК "Енергоатом" і НЕК "Укренерго", щоб претендувати на частки держпідприємств, крім вітчизняних гравців, могли іноземні компанії та енергетичні корпорації.
При цьому окремі експерти сумніваються в тому, що НАЕК "Енергоатом" врешті-решт буде відданий в приватні руки. Тому що приватизація компанії - оператора всіх українських АЕС - досить неоднозначне рішення з точки зору не тільки внутрішньої, а й міжнародної безпеки. Тому рішення про приватизацію "Енергоатому" може бути відкладено в довгий ящик.
Поспішність же процесів корпоратизації двох великих енергокомпаній, як зазначають політологи, може також свідчити про наявність політичного підтексту всього процесу. В якому можуть бути присутніми як бажання прискорити реформи до парламентських виборів, так і пошуки компромісу в рамках переговорів з Москвою щодо газу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас