Тігіпко перейшов у вступ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко перейшов у вступ

845
17 березня в Києві відбувся 13-й з'їзд Партії регіонів. На ньому остаточно вирішилася доля "Сильної України" та її лідера Сергія Тігіпка. Партія та її голова припинили своє існування як самостійні політичні одиниці.
Уже не "Сильна Україна"
13-й з'їзд Партії регіонів став "нещасливим" для іншої партії - "Сильна Україна". Ця політична сила останнім часом втратила левову частку підтримки українців. Регрес партії вражає: якщо, за даними Центру Разумкова, у жовтні 2010 року за неї були готові віддати свій голос близько 11,1% українців, то в грудні 2011 - 3,6%. Подібними темпами падіння народної довіри могла "похвалитися" лише Партія регіонів. Остання за період з квітня 2010 року по грудень 2011 року з підтримки 39,1% українців прийшла до підтримки 13,9% виборців. Подібні тенденції не випадкові. Лише зв'язавши свою долю з ПР, "Сильна Україна" відразу ж отримала падіння підтримки. Причина проста - складно бути при владі і не розділяти відповідальності за те, що відбувається в країні. Тим паче, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко був "локомотивом" одних з найбільш непопулярних реформ, зокрема - пенсійної.
Після того, як Тігіпко погодився працювати на "регіоналів", партію покинули деякі популярні політики, як, наприклад, Олександра Кужель. Врешті-решт, 17 березня "Сильна Україна" розпустилася. "Шкода, тому що багато роботи, сил і зусиль ми вкладали в партію. Більше ста тисяч членів партії "Сильна Україна", і ми ніколи не брали колективами, це було індивідуальне членство", - заявив лідер цієї політсили. Члени партії, що саморозпустилася, вступили в Партію регіонів, про що було підписано відповідну угоду між головою Партії регіонів, прем'єр-міністром України Миколою Азаровим та його підлеглим - віце-прем'єр-міністром, за сумісництвом - головою "Сильної України" Сергієм Тігіпком. Президії політради Партії регіонів, раді регіонів, місцевим партійним організаціям доручили вжити необхідних заходів для вирішення організаційних питань, пов'язаних із забезпеченням процесу злиття. Азаров вручив Тігіпкові партійний квиток члена Партії регіонів. А трохи пізніше Тігіпко був обраний заступником голови Партії регіонів.
Після того, як відбулося об'єднання, лідер фракції ПР в парламенті Олександр Єфремов заявив: "Це урок опозиційним партіям, які загрузли у внутрішніх розбірках і політичних чварах, у той час як перед нами стоять серйозні завдання підвищення рівня життя людей". Але навряд чи в Партії регіонів буде панувати ідилія після приєднання до неї "Сильної України", а тим більше - після обрання Тігіпка заступником голови партії. Віце-прем'єр-міністр не приховує своїх амбіцій. Після з'їзду новий заступник голови ПР заявив журналістам, що не збирається відмовлятися в перспективі від крісла голови партії. "Чому ні? Однозначно. Я вважаю, рано, можливо, сьогодні про це говорити, я тільки прийшов. При цьому, це було б дуже самовпевнено, може, навіть межувало б з певним нахабством. Все-таки люди працювали на партію 15 років", - заявив він. Коли ж журналісти запитали у нинішнього голови партії, чи не побоюється він можливої конкуренції з боку нового члена ПР, Азаров відповів, що його і Тігіпка "не вийде зіштовхнути лобами". "Два роки ми працюємо разом, вирішуємо складні, непрості завдання, беремо на себе певні завдання. І за ці два роки ще не було жодного випадку, щоб хтось з нас один одного підставив. Так що не підставить і зараз", - зазначив прем'єр-міністр. Також Азаров зазначив, що те, хто буде керівником штабу "буде вирішувати партія на тому етапі, на якому це питання буде стояти". За його словами, це питання буде вирішуватися винятково з інтересів справи, а не з інтересів "хто кого підсидить". "Для нас не існує цього питання. Коли Азарову настане час піти - він піде. І не в цьому справа. Справа в тому, які рішення приймає уряд. У вас є питання, щодо тих рішень уряду, які прийняті неправильно, завдадуть шкоди країні? Якщо є - задавайте", - відповів Азаров журналістам. Однак ці слова прем'єр-міністра не заспокоїли ні пресу, ні спостерігачів. Адже, судячи з того, що відбувалося на з'їзді і за його лаштунками, в ПР знову загострилася боротьба між групами впливу.
Загострення внутрішньої боротьби
Незважаючи на те, що офіційно з'їзд проходив в урочистій обстановці, події, що на ньому відбувалися, свідчать - в Партії регіонів не все так гладко. Так, один з провідних "регіоналів", в минулому - найвірніший соратник Віктора Януковича - Ринат Ахметов - не був присутній на з'їзді. За словами Бориса Колесникова, Ахметов в цей час перебував... удома. Інший впливовий "регіонал" - Андрій Клюєв - був на з'їзді, але перебував вочевидь не в кращому гуморі. І на те є причини. "Повноважень - не дають. І навіть штат Радбезу розширити не дозволяють. Відповідне прохання Андрій Петрович вже тричі (!) подавав президенту, але всі три рази документи, загадковим чином, "губилися" в надрах чиновницьких кабінетів", - повідомляє "Лівий берег". Та й Азаров, незважаючи на сказані про Тігіпка слова, навряд чи буде спокійно спостерігати посилення ролі в партії такого гравця, як віце-прем'єр-міністр. Тепер у голови Кабміну подвійна печаль. З одного боку - в уряді посилюється перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, якому експерти пророкують крісло прем'єра. З іншого - в партії посилюється роль ще одного "заступника" Азарова, якому, до того ж, ЗМІ приписують підтримку нинішнього голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Досить цікаво, що одвічний антагоніст Льовочкіна - Нестор Шуфрич - теж підтримав призначення Тігіпка. "Я абсолютно переконаний в тому, що Сергій Тігіпко посилить Партію регіонів і конструкцію партійну в цілому. Це талановита особистість, дуже гідна людина і надійний товариш", - сказав він. При цьому, жоден з "регіоналів" не згадує, як у 2004 році "надійний товариш" кинув у самий розпал виборчої кампанії керівництво штабом Януковича... До речі, на з'їзді не було ще одного "регіонала", якого раніше преса не втомлювалася називати "сірим кардиналом" партії - Юрія Іванющенка. ЗМІ повідомляли про атаку на бізнес нардепа. Сам Іванющенко все заперечує, кажучи про "політичне замовлення подібних публікацій".
Таким чином, 13-й з'їзд Партії регіонів вкотре підкреслив суперечності між різними групами політсили. Незважаючи на них, Янукович налаштовує партію на рішучу і безкомпромісну боротьбу на виборах. "Будемо чесні: в суспільстві міцніють сумніви щодо правильності наших дій. Однак, я впевнений: ми вибрали правильний шлях і не збираємося зупинятися", - заявив Янукович, виступаючи з промовою на з'їзді. "Восени 2012 року виборці визначать новий склад парламенту України. Це дуже відповідальний іспит для всіх нас. Від того, як пройдуть ці вибори, багато в чому залежить внутрішня соціальна стабільність, курс на модернізацію, і зовнішній імідж нашої країни в світі. Тому як глава держави і гарант дотримання Конституції я вимагаю: вибори мають бути і пройти в чесній боротьбі", - резюмував президент. Слова Януковича - сигнал "регіоналам" - прийшла пора задіяти всі мобілізаційні ресурси. У тому числі, і нещодавно поглинені партії. Два заступника Тігіпка після злиття "Сильної України" і ПР вже зайняли високі посади в обласних державних адміністраціях. Не виключено, що з часом ряди ПР поповняться ще однією політсилою: на з'їзді був присутній голова Верховної ради Володимир Литвин. Рейтинг його партії останнім часом взагалі не виходить за рамки статистичної похибки. Не виключено, що на наступному з'їзді в ПР візьмуть і його політсилу. Хоча сам Литвин всіляко заперечував можливість подібного альянсу і запевняв, що на вибори його партія піде самостійно. Втім, раніше і Тігіпко заявляв про самостійне політичне майбутнє.
Янукович і Азаров на з'їзді закликали однопартійців зміцнювати ряди. На ділі ж багато хто з "регіоналів" зараз переживає не легкий період. Боротьба в партії особливо загостриться в період формування виборчих списків. І вливання в ПР ще однієї партії, швидше за все, цю боротьбу посилить, а не "погасить".
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас