Ъ: Загублений сир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Загублений сир

Аграрний ринок
749
Українські виробники сиру найближчим часом не зможуть повернутися на російський ринок - Росспоживнагляд скасував перевірки підприємств, які повинні були відбутися на цьому тижні. Російське та українське відомства звинувачують один одного в затягуванні організації перевірок, тим часом щомісячні втрати компаній перевищують $10 млн.
Росспоживнагляд скасував призначену на цей тиждень інспекцію українських сирзаводів, повідомив вчора російському агентству "Інтерфакс" головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко. Він заявив, що Київ не погодив технічні умови перевірки і склад делегації. "Замість цього ми спостерігали з боку Мінагрополітики України лише якісь міркування та посилання на незрозумілі експертизи", - сказав він. Мова йде про заяву голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Івана Бісюка про те, що Міністерство аграрної політики і продовольства замовило експертизу якості українських сирів в одній з лабораторій США і висновки американських фахівців показали безпідставність звинувачень Росспоживнагляду.
Призначена інспекція українських підприємств повинна була підтвердити або спростувати результати російської експертизи, згідно з висновками якої український сир містить пальмову олію, про що не повідомляється на етикетках. Перевірка заводу "Гадячсир" (входить в компанію "Альміра") була призначена на 19-21 березня, а підприємств "Прометей" (Milkiland) і "Пирятинський сирзавод" ("Молочний альянс") - на 26-30 березня. Для цих заводів російський ринок закритий з 7 лютого, ще для чотирьох - з 27 лютого. За підрахунками Інституту економіки та прогнозування НАН України, молочний бізнес щомісяця недоотримує більше $26 млн через заборону на постачання в РФ. Самі учасники ринку оцінюють цей показник в $10-15 млн.
В Держветслужбі заявляють, що відомство не відмовлялося допомагати російським колегам - навпаки, це Росспоживнагляд не надав дані про склад своєї делегації. "1 березня Росспоживнагляд заявив нам про необхідність проведення перевірки та визначив дати і підприємства, які відвідає інспекція. Ми попросили повідомити склад комісії і час її прибуття, але відповіді не отримали", - розповів пан Бісюк. При цьому він підкреслив, що в п'ятницю керівник робочої групи Росспоживнагляду з питання ввезення українських сирів Ольга Аксьонова запевнила в телефонній розмові, що приводів для занепокоєння в української сторони немає. "Нам повідомили, що станом на п'ятницю не було навіть розпорядження про формування комісії для проведення перевірок", - зазначив глава Держветслужби.
Пан Онищенко проте запропонував українським підприємствам звернутися в Росспоживнагляд самостійно. "Ми вже склали офіційне запрошення для комісії і сьогодні ж його відправимо. Всі три заводи вже готові прийняти інспекцію", - стверджує співвласник агрохолдингу Milkiland NV (ТМ "Добряна", "Коляда") Анатолій Юркевич.
Учасники ринку впевнені, що заборона була ініційована російськими виробниками для захисту внутрішнього ринку. При цьому місце українських сирів зараз фактично займає білоруська продукція, яка в роздробі продається на 15% дешевше, говорить президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун. Наслідком заборони для молочного ринку стало падіння закупівельних цін на молоко - за місяць вони знизилися на 20%. "Якщо в лютому середня ціна була 4 грн\л, то зараз - близько 3. У квітні падіння продовжиться - до 2-2,5 грн\л", - прогнозує пан Дикун. За його словами, від цього зараз виграють виробники продукції з незбираного молока. "Закупівельні ціни для них знизилися, а вартість їх продукції - ні. Тому зараз вони підвищили рентабельність в рази", - резюмує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас