Арбузов озолотить електорат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов озолотить електорат

Казна та Політика
1506
Нацбанк не готовий друкувати гривню для фінансування соціальних реформ президента, але візьме на себе організацію виплат вкладникам Ощадбанку СРСР. При цьому пан Арбузов не сумнівається, що знайти в бюджеті 6 млрд. грн. на ці цілі уряду цілком під силу.
Як заявив голова правління Національного банку України Сергій Арбузов, НБУ не розглядає можливість фінансування виплат вкладникам Ощадбанку СРСР за рахунок емісії гривні. "Звідки будуть гроші - питання до міністра фінансів, а не до Національного банку. Моє завдання - організувати роботу, а міністерство відповість, звідки уряд візьме гроші", - підкреслив чиновник. При цьому він уточнив, що "гроші в уряду знайдуться".
За словами Сергія Арбузова, Національний банк зробить всі необхідні заходи для того, щоб наслідки компенсації частини внесків не становили жодної загрози для економіки. "Майбутні виплати самі по собі не вплинуть на стан курсової політики. Потрібно стежити за станом платіжного балансу, а з надлишковою ліквідністю ми знаємо, як працювати", - запевнив він.
Між тим, на початку минулого тижня у Верховній Раді України було зареєстровано постанову № 10164 про урахування при підготовці пропозицій щодо змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" обсягу коштів, необхідних для проведення компенсаційних виплат вкладникам і спадкоємцям померлих вкладників.
Згідно з документом, реалізація проекту потребує витрат з Державного бюджету України в обсязі 6,0 млрд. грн., з яких не менше 600,0 млн. грн. спрямують на проведення компенсаційних виплат спадкоємцям померлих вкладників.
"Станом на 01.01.2011 р. внесено дані про знецінені заощадження близько 11,8 млн. громадян України. З них лише 6,4 млн. громадян отримали компенсацію в межах 1 тис. грн. на загальну суму 5,8 млрд. грн.", - наголошується в постанові.
Опитані "і" експерти сходяться на думці, що даний проект постанови, як і ініціатива в цілому, є не більш ніж передвиборчим кроком. Виникнення цієї ідеї саме перед парламентськими виборами, а не під час підготовки бюджету, говорить саме за себе. Нагадаємо, в 2011 і 2012 рр. у держбюджеті на ці цілі не було передбачено жодних коштів (вперше за весь період дії закону).
"В умовах виборчого процесу, що наближається, зі схваленням даної постанови, ймовірно, можуть виникнути складності, - припускає партнер правової групи "Павленко і Побережнюк" Олександра Павленко. - Адже голосування в парламенті про внесення змін на таку значну суму коштів, як 6 млрд. грн., в будь-якому випадку викличе серйозну дискусію і опір".
До того ж, на думку юриста МЮФ Noerr, LL.M. Finance Олександра Задорожного, фінансування виплат боргів держбанку СРСР в умовах, коли уряду необхідно погасити значну частину заборгованості перед міжнародними кредиторами (МВФ, Росія тощо) не просто неможливо, але й абсурдно. "Якщо грошей немає, а надходження до бюджету залишаються на колишньому рівні, то не зрозуміло, за рахунок чого збільшувати видаткову частину бюджету", - дивується він.
Очевидно, що для виплат компенсацій знадобляться додаткові джерела фінансування, в порівнянні з раніше затвердженим бюджетом. Якщо з генеруванням додаткових доходів бюджету виникне проблема, то, за словами економіста ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, виконання обіцянок президента буде супроводжуватися розширенням дефіциту бюджету і вимагатиме або зростання запозичень понад заплановані обсяги, або нових доходів від приватизації. "Для економіки виплати можуть спричинити пожвавлення споживчого попиту, а також прискорення інфляції. Внутрішній споживчий попит пошириться і на імпортовані товари, а тому якщо не буде еквівалентного зростання експортних доходів, може збільшитися і торговий дефіцит", - пояснює вона.
Втім, представники банківського сектора вбачають у рішенні влади і позитивні сторони. Так, за словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, з точки зору моральних принципів більшість депутатів у Раді має підтримати дану ініціативу - процес повернення коштів вкладникам завжди є позитивним сигналом. "Добре, що процес подальшої роботи з відшкодування коштів відновився. Ми бачили на перших етапах виплат, яке це мало важливе значення для людей", - зазначив він.
Не виникає у банкірів сумнівів і в тому, що знаходження 6 млрд. грн. на компенсаційні виплати - здійсненне для бюджету завдання в нинішніх умовах. "За січень-лютий поточного року податкова служба залучила до бюджету на 1,7 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2011 р. Очікується, що план надходжень до бюджету буде перевиконуватися і далі. Прогнозується також, що збільшаться на 40% і надходження з боку митної служби. Якщо спиратися на ці дані, я не бачу складнощів з виділенням коштів на компенсації", - уточнює скарбник "Банку Національний кредит" Василь Невмержицький.
До того ж, як каже Дмитро Гриджук, як мінімум 30% з усіх коштів, які отримають люди, залишаться на депозитах, що істотно знизить інфляційний тиск.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас