ЦБ Греції: Успішна реструктуризація боргу допоможе ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Греції: Успішна реструктуризація боргу допоможе ліквідності

Казна та Політика
127
Успішна реструктуризація боргу Греції перед приватними інвесторами дозволить країні в значній мірі вирішити проблему ліквідності в економіці, заявив глава Банку Греції Йоргос Провопулос.
Після завершення процесу реструктуризації за певних умов в економіку країни можуть повернутися десятки мільярдів, заявив глава грецького ЦБ в інтерв'ю афінській газеті "Віма".
Греція на тижні, що минає, успішно реструктурувала борг перед приватними інвесторами на 177 млрд євро, списавши його за номіналом на 53,5%, а з урахуванням більш тривалого терміну погашення і зниженого відсотка за новими облігаціями - до 75%. Другий етап реструктуризації, що зачіпає облігації менш ніж на 30 млрд євро за номіналом, очікується 23 березня.
"З урахуванням поліпшення клімату можливо, що на першому ж етапі в банки повернеться більше, ніж 10-15 млрд євро, це з точки зору ліквідності буде величезне полегшення", - сказав Провопулос. За даними грецького Мінфіну, греки зняли з банківських депозитів з кінця 2009 року близько третини всіх коштів, або близько 70 млрд євро.
Глава ЦБ Греції також закликав уряд завершити розпочаті структурні реформи в економіці, а також перебудову держсектора і програму бюджетної консолідації. "Паралельно з цим повинні бути зроблені дії, які ведуть до економічного зростання, такі як програма приватизації, яка може принести в наступні роки від 40 до 50 млрд євро, в основному з-за кордону", - додав Провопулос.
Він розкритикував банківську систему країни, яка фактично збанкрутувала через виведення капіталів і реструктуризацію боргу країни, і тепер повністю покладається для свого виживання на більш ніж 30-мільярдний пакет рекапіталізації, наданий міжнародними кредиторами Греції. У процесі рекапіталізації, як очікується, багато місцевих банки змінять власників за рахунок додемісії акцій.
За словами глави ЦБ, банки не тільки виявилися основними жертвами кризи, але і частково спровокували її, безоглядно фінансуючи в докризові роки зростаючі апетити споживачів. "Деякі з банків в період "товстих корів" не уникли спокуси і підтримували порожню споживчу мрію", - підсумував Провопулос.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас