Квартирне питання зіпсує Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартирне питання зіпсує Януковича

Нерухомість
2499
У середу прем'єр-міністр Микола Азаров знову нагадав країні про соцпакет Віктора Федоровича - в частині, що стосується доступної іпотеки. Про кредити на житло за 2-3% річних, з 7 березня - коли цю ініціативу анонсував сам Президент, знає вже, мабуть, вся країна. При сьогоднішніх ринкових іпотечних ставках понад 18%, президентська пропозиція справді здається доступним. Проте в ньому сумніваються навіть депутати від Партії Регіонів.
Приміром, відомий столичний забудовник (почесний президент "Ліко-Холдингу"), він же - заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики, "регіонал" Ігор Лисов на прохання "Коментарів" охарактеризувати майбутні механізми нової програми, відразу ж відмовився обговорювати відсоткову ставку. В принципі, про саму програму він висловився не інакше, як про доручення банкам зробити все можливе, а вийде чи ні - справа інша. "Я вважаю, що Президентом дано пряме доручення всім фінансовим установам та Кабінету міністрів зробити все для того, щоб на програму іпотеки було звернуто серйозну увагу, щоб програма дійсно була доступною, щоб люди могли отримати відсоткову ставку за своїми доходами. Я не буду говорити про відсотки - але це дуже важливе доручення", - зазначив "Коментарям" Лисов.
Правда, пізніше все-таки зізнався в тому, що 2-3% будуть притягувати буквально за вуха: "Я більш песимістичний щодо 2-3%. Але я впевнений, що це буде хороший сплеск на ринку, і фінансові установи зроблять все можливе для того, щоб максимально наблизити вартість іпотеки до тих відсотків, про які говорив Віктор Федорович. Мабуть, Віктору Федоровичу надали джерела, з яких можна почерпнути кошти для широкої і масової іпотеки".
Тут варто відзначити важливу деталь. Ще на брифінгу в понеділок перший заступник глави АП Ірина Акімова трохи розкрила карти. З її слів, сьогодні Міністерство фінансів і Національний банк тільки почали опрацьовувати конкретні механізми програми, що починається (між іншим) з травня. Передбачається, що до неї будуть підключені не тільки державні, але й комерційні банки. Більше того, два вищевказані відомства розробляють і критерії, яким повинні відповідати потенційні позичальники - це будуть, в першу чергу, малозабезпечені люди і молоді сім'ї. Мовляв, інші впораються і з ринковими ставками за іпотекою. А на тлі її висловлювання про те, що в поточному році більше мільярда гривень на іпотеку від Президента з бюджету чекати не доводиться - очевидно, що вже сьогодні на Банковій шукають шляхи відступу. Слова ж Азарова про те, що "квартирне питання" за 10 років буде вирішено для всіх сімей із сукупним доходом від 5 тис. грн. - іід лукавого. Вірніше, виключно політичного характеру. Взяти хоча б озвучені Миколою Яновичем мінімальні 4 тис. грн. за квадратний метр - навіть за урядовими нормативними актами, мінімальна вартість "квадрата", за умови бюджетної участі, в найбільш депресивному селищі країни на сьогодні стартує від 4290 грн.
Фахівці, звичайно, могли сказати Президенту, що сьогодні питома вага іпотечного кредитування в загальному обсязі угод з нерухомістю складає 1%. А до кризи цей показник був 70%. І треба б зробити все, що щоб повернути цю статистику.
Проте, Віктор Федорович також не міг не знати і думки свого персонального радника - Володимира Стельмаха. Ще будучи головою Нацбанку, Володимир Семенович брав участь в одному з перших міністерських засідань щодо доступного житла уряду Миколи Азарова (нарада пройшла 19 березня 2010-го, тоді як тільки 11 березня було сформовано новий Кабінет міністрів). Тоді команда, яка тільки-но прийшла до влади, вирішила по-серйозному взятися за державні житлові програми і запросила Стельмаха обговорити шляхи рефінансування комерційних банків, що працюють з іпотекою і кредитуванням забудовників. Володимир Семенович з властивою йому незворушністю лише сказав, що будівництво - це глибоко інфляційна галузь і тому НБУ готовий дати рефінансування мінімум під 12,25% при кінцевій ставці за кредитом банку-учасника в 15-16%. А трохи пізніше, вловивши розчарування присутніх банкірів і чиновників, додав, що потрібно розраховувати на "заначки" населення. "Є у населення гроші. Ми перевіряли - є. 150 млрд на руках у гривні і, шановні, ще 60 мільярдів у доларах - і курс тут ні до чого", - сказав тоді головний банкір країни. Автор цих рядків, який був присутній на тій нараді, пам'ятає і те, як закінчив свій макроекономічний спіч Володимир Семенович, відрізавши наостанок ще раз про інфляцію і корупцію, і що, мовляв, тому, Нацбанк не вважає за потрібне зв'язуватися з такими ризиками.
Як бачимо, після тієї зустрічі два роки тому влада тільки зараз згадала про "квартирне питання". Адже за офіційними даними профільного міністерства за всі 2010-2011 роки за програмою будівництва доступного житла держава профінансувала всього трохи більше 167 млн. грн. Допомогу отримали 1350 сімей. Це з більш ніж 1,2 млн. черговиків.
До речі, так само невдало закінчилося і відродження житлового будівництва при прем'єрі Юлії Тимошенко, копіювати "інновації" якої - головний талант нинішнього уряду. У серпні 2009-го вона оголосила про масштабну програму викупу квартир в недобудовах за бюджетні кошти - при одночасній передачі квартир черговикам. При цьому вартість "квадрата", на яку погодився уряд, варіювалася від 2,5 тис. до 4,2 тис. грн. У той час ЗМІ неодноразово писали про те, що викуп нерухомості здійснювався переважно у компаній, власники або співвласники яких були членами БЮТ. Дійшло до того, що спікер столичного будівельного гіганта, - холдингу "Київміськбуд", - відкрито почав критикувати програму. Однак пізніше цю інформацію в компанії спростували. Через цей інцидент, за чутками, Юлія Володимирівна особисто дзвонила президенту компанії і нагадувала, хто, кому і чому свого часу віддав на генпідряд арену "Олімпійського".
Як би там не було, а нинішня "активізація" будівництва доступного житла також змішана з політикою. І, мабуть, справа навіть не в правильних або не правильних політиках. І, за великим рахунком, не в відсоткових ставках. Адже навіть учасники ринку зізнаються, що одна тільки "корупційна складова" додає до вартості квадратного метра, принаймні, близько 40%.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас