Експерт: Росія не хоче ділитися з ЄС пирогом української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія не хоче ділитися з ЄС пирогом української ГТС

Енергетика
462
Росія не зацікавлена в тому, щоб ділити "пиріг" української газотранспортної системи з Європейським союзом.
Про це заявив народний депутат від фракції НУ-НС, голова Народного Руху України Борис Тарасюк.
"Ідея тристороннього газотранспортного консорціуму не нова. Власне кажучи, вона виникла ще в 2003 році, коли ніхто не був готовий політично: ні Росія, ні ЄС. Зараз для України це був би цілком прийнятний варіант, за умови, що їй буде належати контрольний пакет акцій", - цитує Тарасюка Gazeta.ua.
Політик впевнений, що модернізація української ГТС в двосторонньому форматі Україна-Німеччина без участі Росії нереальна. "Деякі політичні сили в Україні, відповідно до інтересів Росії, прагнуть до двостороннього формату. В цьому випадку програє Україна. Вже багато років обговорюється тристоронній формат модернізації української ГТС за участю України, Росії та Європейського союзу. На мій погляд, це - найбільш оптимальна формула", - зазначив парламентарій.
Разом з тим, за його словами, існує ще один варіант модернізації вітчизняної ГТС - пошук внутрішніх ресурсів. Проте в цьому випадку виникає питання: чи наповниться модернізована ГТС газом? "Такої впевненості зараз немає, - вважає Тарасюк. - Саме тому зараз почали говорити про скорочення імпорту російського газу і його заміну на більш дешеве українське вугілля. Також йдеться про початок робіт над видобутком сланцевого газу, якого, за експертними оцінками, Україні вистачить на 30-40 років. Це більш інноваційний шлях, який забезпечить енергетичну безпеку України і дозволить системно підійти до вирішення проблеми її енергозабезпечення".
Нагадаємо, Україна продовжує переговори з Росією про перегляд газових контрактів 2009 року, які українська сторона вважає "кабальними", а ціну на газ - завищеною. Як один з варіантів вирішення проблеми розглядається створення газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС за участю України, Росії та Євросоюзу.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас