Для початку дії закону про агрострахування потрібно розробити 30 документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для початку дії закону про агрострахування потрібно розробити 30 документів

Аграрний ринок
195
Закон про агрострахування, який на початку березня підписав Президент, запрацює на повну потужність тільки після ухвалення трьох десятків підзаконних актів. На це піде не менше трьох місяців, пише Дело.
Закон про агрострахування повноцінно запрацює не раніше, ніж через три місяці. Про це президент Української федерації страхування Олександр Завада розповів в ексклюзивному інтерв'ю джерелу. За його словами, до цього треба ще розробити 30 підзаконних актів.
На сьогоднішній день ще не можна сказати, на якій стадії розробки перебувають ці документи: постанови Кабінету Міністрів, розпорядження Нацфінпослуг та Міністерства агрополітики. "Зміст цих документів і дасть розуміння того, яку систему ми побудуємо, бо сам закон носить "рамковий" характер", - говорить Олександр Завада.
Проте, за його словами, ухвалення закону "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" стало першим серйозним кроком у розвитку агрострахування.
"Становище товаровиробників може покращитися у зв'язку з тим, що багато складових процедур укладення договорів, отримання страхових відшкодувань і компенсацій від держави будуть більш чітко прописані і стандартизовані. Наприклад, єдині тарифи і самі продукти", - говорить експерт.
Водночас, Олександр Завада стверджує, що в прийнятий документ "перекочували" негативні елементи з "старих" законів. "Ризики своєчасного отримання компенсації або взагалі її неотримання залишилися на агровиробникам, тобто на страхувальників. Вони повинні будуть сплатити за договором повну суму і звернутися до держструктур за компенсацією і, відповідно, пройти всю процедуру, пов'язану з розглядом та прийняттям індивідуальних рішень, з усіма її бюрократичними принадами".
Також серед негативних моментів він зазначив колізії щодо покриття збитку, а також неможливість перестраховувати ризики за межами України.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас