ЦБ: Грецькі банки повернуть ліквідність після реструктуризації боргу країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ: Грецькі банки повернуть ліквідність після реструктуризації боргу країни

Казна та Політика
128
Проведення реструктуризації боргу Греції перед приватними інвесторами дозволить країні значною мірою вирішити проблему ліквідності в економіці, заявив глава Банку Греції Йоргос Провопулос.
Після завершення процесу реструктуризації за певних умов в економіку країни можуть повернутися десятки мільярдів, заявив голова грецького ЦБ в інтерв'ю газеті Віма.
Нагадаємо, Греція на тижні, що минає, успішно реструктурувала борг перед приватними інвесторами на 177 мільярдів євро, списавши його за номіналом на 53,5%, а з урахуванням більш тривалого терміну погашення і зниженого відсотка за новими облігаціями - до 75%. Другий етап реструктуризації, що зачіпає облігації менш ніж на 30 мільярдів євро за номіналом, очікується 23 березня.
"З урахуванням поліпшення клімату можливо, що на першому ж етапі в банки повернеться більше, ніж 10-15 мільярдів євро, це з точки зору ліквідності буде величезним полегшенням", - сказав Провопулос. За даними грецького Мінфіну, греки зняли з банківських депозитів з кінця 2009 року близько третини всіх коштів, або близько 70 мільярдів євро.
Чиновник також закликав уряд завершити розпочаті структурні реформи в економіці, а також перебудову держсектора і програму бюджетної консолідації.
"Паралельно з цим повинні бути зроблені дії, які б вели до економічного зростання, такі як програма приватизації, яка може принести в наступні роки від 40 до 50 мільярдів євро, в основному з-за кордону", - додав Провопулос.
Він розкритикував банківську систему країни, яка фактично збанкрутувала через виведення капіталів і реструктуризацію боргу країни, і тепер повністю покладається для свого виживання на більш ніж 30-мільярдний пакет рекапіталізації, наданий міжнародними кредиторами Греції. У процесі рекапіталізації, як очікується, багато місцевих банків змінять власників за рахунок додаткової емісії акцій.
Нагадаємо, 15 березня МВФ схвалив передачу Греції 28 млрд євро ($36,7 млрд) в рамках програми порятунку південного учасника єврозони, який опинився на межі дефолту. А 14 березня країни єврозони формально схвалили другу програму фінансової підтримки Греції, яка складе 130 млрд євро.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас