Сирна війна Росії з Україною виявилась на руку Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сирна війна Росії з Україною виявилась на руку Білорусі

277
Заборона на експорт в Російську Федерацію українського сиру пов'язана з економічними причинами. Про це голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк повідомив в інтерв'ю виданню Эксперт.
За словами І.Бісюка, обмеження поставок вітчизняного сиру може бути пов'язане не з якістю продукції, а з бажанням витіснити українського виробника. "Я не політик. Газові питання і участь України в Митному союзі мене не стосуються. Я більше схильний до економічної версії", - сказав він.
За інформацією Держветфітосанслужби, незабаром після заборони поставок українських сирів до Росії їх місце посіла білоруська продукція, яка на 15% дешевша від української. "Але це тимчасовий демпінг - щоб зайняти місце українських сирів на полицях. Потім ціни піднімуть до рівня української продукції", - пояснив І.Бісюк.
Він припустив, що українську продукцію в російських супермаркетах могли навмисно сфальсифікувати і Росспоживнагляд міг перевірити вже підмінену продукцію. За словами глави Держветфітосанслужби, випадки з фальсифікаціями сирів в торгових мережах відомі і в Україні, коли один товар, наприклад сирний продукт, загортають у нову етикетку і продають під виглядом іншого - сиру.
І.Бісюк також не виключив можливість обмеження поставок українських сирів іншими країнами Митного союзу. За його словами, при цьому для українських виробників досить важливий ринок Казахстану, куди в 2011 році було поставлено 15 тис. тонн, а білоруський ринок нецікавий, оскільки ця країна сама є експортером сиру.
Раніше глава Держветфітосанслужби України І.Бісюк повідомив, що проведена за кордоном незалежна експертиза показала відсутність рослинних жирів в сирах трьох українських виробників, які першими потрапили під заборону Росспоживнагляду на реалізацію в РФ. Міністр агрополітики України Микола Присяжнюк заявив, що у випадку, якщо заяви РФ про фальсифікацію українських сирів рослинною олією не знайдуть документального підтвердження, проти неї почнуть діяти санкції Світової організації торгівлі.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас