Великий мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий мінус

Казна та Політика
715
Дефіцит бюджету Росії на початку року виявився сенсаційно високим, склавши майже 250 мільярдів рублів за два місяці. У минулому році в цей же період бюджет був профіцитним, а зараз дефіцит відразу вдвічі перевищив прогнози. Судячи зі слів представників міністерств, такий значний розрив викликаний саме зростанням витрат, а не падінням доходів. Чи були ці витрати передвиборчими, з точністю сказати не можна.
Через особливості російського оподаткування в перші місяці року бюджет швидше наповнюється, ніж витрачається. За підрахунками банку Credit Suisse, січень в попередні 10 років був стабільно профіцитним місяцем. Доходи перевищували витрати навіть у жахливому, з точки зору наповнення бюджету, посткризовому 2009 році. У лютому дефіцити бували, але, як правило, були незначними.
Зараз же все інакше: за два місяці накопичився дефіцит у розмірі 245 мільярдів рублів. Уряд очікував, що витрати будуть вищими за доходи, але прогноз Мінекономрозвитку передбачав вдвічі меншу суму. За підсумками січня-лютого від’ємне сальдо склало 3 відсотки ВВП, що також вдвічі більше, ніж очікуваний підсумковий показник за весь рік.
Точно стверджувати, що спровокувало вибухове зростання дефіциту, складно. На цю тему можна лише спекулювати, виходячи з висловлювань представників уряду, а також низки статистичних даних. Якщо проаналізувати статистику, то видно, що дефіцит не може бути пояснений падінням доходів. У січні-лютому 2011 року бюджет отримав з різних джерел 1,5 трильйона рублів (витративши 1,45 трильйона), а в поточному році доходи, за даними заступника міністра фінансів Тетяни Нестеренко, склали вже 2,7 трильйона, тобто є зростання на 80 відсотків, порівняно з минулим роком. Але витрати-то і зовсім більш ніж подвоїлися.
При цьому варто відзначити, що ціни на нафту зараз винятково високі (близько 115-120 доларів за барель марки Urals). Рік тому вони теж заходили за "сотку", але все ж були трохи нижчими від нинішніх.
Таким чином, дефіцит можна пояснити надзвичайною щедрістю уряду, який зазвичай не надто активно витрачає гроші на початку року. Витрати в цьому році, можливо, пов'язані з виборним періодом, коли в економіку зі зрозумілих причин було вкинуто безліч коштів. Частково ця версія підтверджується словами міністра економічного розвитку Ельвіри Набіулліної. Кількома тижнями раніше вона заявила, що в січні в регіони була відправлена значна частина субсидій. Це нестандартна для уряду практика, адже чи не кожен рік лунають скарги, що федеральні кошти добираються до регіонів у грудні, у зв'язку з чим їх практично нереально освоїти.
З іншого боку, є позиція Міністерства фінансів. Його глава Антон Силуанов відкинув будь-який зв'язок зростання витрат з передвиборчою ситуацією. За його словами, величезний дефіцит породжений "виключно технічною ситуацією". Розшифровувати цей вислів міністр не став, а в минулі роки подібного роду ситуації ні разу не виникали. Так що залишається лише взяти його слова до відома.
При всьому при цьому дворазове, в порівнянні з минулим роком, зростання витрат практично ніяк не позначилося на інфляції. У перші два місяці року вона не досягла навіть рівня 1 відсоток, хоча зазвичай саме в січні-лютому здійснювала найбільш рішучий ривок. В якійсь мірі свою правоту підтвердили ті економісти, які пов'язують високу (в порівнянні з країнами з аналогічним рівнем ВВП на душу населення) російську інфляцію з підвищенням тарифів природних монополій і ЖКГ. Цього разу тарифи вирішили притримати до середини року, так що сплеску цін варто очікувати саме тоді.
Без запасу
Виходячи з бурхливого зростання витрат, можна припустити, що бюджет у поточному році стане дефіцитним. Причому його розмір виявиться вищим, ніж запланував уряд (півтора відсотка ВВП). За великим рахунком, сам дефіцит не надто небезпечний, якщо ВВП зростає швидше від боргу. Але в нашому випадку є нюанси.
Наповнення бюджету залежить від кон'юнктури нафтових цін. Ще недавно Росія мала масштабний профіцит при цінах на нафту на рівні 60-70 доларів за барель. Зараз же і показника 100-120 виявляється недостатньо. Ще вище ціни навряд чи зростуть в найближчій перспективі, а ось впасти у випадку, наприклад, боргової кризи в Європі можуть запросто.
У 2009-2010 роках подібну проблему вдалося вирішити за рахунок накопичених в державних фондах резервів. Зараз їх обсяг недостатньо високий, щоб закривати дефіцит протягом декількох років. В разі чого доведеться або підвищувати податки, або йти на ринок запозичень. Яка буде реакція цього ринку, якщо Росія почне брати в борг у великих обсягах, передбачити важко.
Ситуація ускладнюється тим, що витрати і далі будуть зростати. Сплеск січня-лютого можна пояснити виборами, але життя після них не закінчується. Обраний президент Володимир Путін взяв на себе зобов'язання, які обійдуться бюджету в кілька трильйонів рублів на найближчі роки, і поки способів закрити ці витрати, крім нарощування дефіциту, не видно.
Дмитро Мигунов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас