У Кабміні згодні заборонити приватизацію ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні згодні заборонити приватизацію ГТС

Енергетика
185
Уряд готовий визнати альтернативний законопроект депутата від фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Юрія Кармазіна про реформу нафтогазового сектора, що забороняє також приватизацію підприємств, створених внаслідок реорганізації НАК "Нафтогаз України".
Як повідомляє "Дзеркало тижня. Україна", про це, відповідаючи на запитання депутатів у парламенті, заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха.
Зокрема, Макуха повідомив, що в уряді проаналізували проект № 9429-1 (авторства Кармазіна), і дійшли до висновку, що його ухвалення може стати першим кроком на шляху реалізації реформи нафтогазового комплексу.
"Міністерство иа уряд підтримують пропозицію пана Кармазіна щодо схвалення законопроекту саме в поданій ним редакції", - сказав заступник міністра.
Раніше Головне експертне управління Верховної ради зазначало, що позитивні положення законопроекту Кармазіна доцільно використовувати при доопрацюванні урядового документа. Зокрема, це стосується заборони приватизації підприємств, створених внаслідок реорганізації НАК "Нафтогаз України" (наприклад, компанії з управління транзитом газу по ГТС).
Як зазначив Кармазін в пояснювальній записці до законопроекту, ухвалення документа сприятиме запобіганню корупційних дій у газовій сфері.
Макуха також підкреслив, що такий закон необхідний для того, щоб Євросоюз почав фінансування модернізації української ГТС. Він пояснив, що в рамках адаптації українського законодавства до енергетичного законодавства Євросоюзу Україна повинна реформувати "Нафтогаз" з тим, щоб розмежувати транспортні, дистриб'юторські і виробничі функції компанії, а також позбутися від непрофільних активів.
"На сьогодні чинне законодавство не дозволяє здійснити такі заходи, і у нас сьогодні вже виникають певні проблеми: фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту з модернізації газотранспортної системи України - модернізація гілки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, яка передбачалася із залученням коштів європейських інститутів", - сказав він.
Схвалення закону також необхідно для створення тристороннього (за участю Росії і ЄС) консорціуму з управління ГТС України.
Нагадаємо, до цих пір спроби розгляду урядового законопроекту закінчувалися блокуванням парламентської трибуни опозицією, яка вважає, що його схвалення дозволить приватизацію української ГТС.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас