Київ намагається отримати туркменський газ без Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ намагається отримати туркменський газ без Росії

Енергетика
1551
Нинішній візит президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова відродив у українських чиновників надію на прямі постачання блакитного палива, без посередництва Росії. Кажуть, що й сам Туркменістан зацікавлений у збільшенні поставок. Експерти радять не спокушатися: туркменський газ не буде таким вже дешевим, а завести його в країну без згоди РФ практично нереально.
Пошук альтернативи Газпрому
Про те, що Україна обговорює з керівництвом Туркменістану питання про прямі постачання, на цьому тижні проговорився глава Міненерговугілля Юрій Бойко. "Ми продовжуємо діалог з цього приводу", - сказав міністр, відмовившись розкривати деталі.
Подібне обговорення не виглядає чимось незвичайним, враховуючи останні заяви перших осіб країни про пошук альтернативних джерел постачань газу. Влада з усіх сил намагається хоч трохи послабити російську газову хватку. Говорять і про свопи, і про спотовий ринок, збираються будувати термінал для прийому скрапленого газу.
Тим часом ситуація доходить до абсурду - Україні дешевше купувати російський газ у німецького посередника. Так, в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt прем'єр Микола Азаров заявив, що у разі невдалого результату переговорів з Росією Україна купуватиме "фактично російський газ у німецької компанії", і це буде дешевше, ніж безпосередньо з Росії.
За словами Азарова, існуюча ціна на російський газ робить збитковими цілі галузі промисловості. Відповідаючи на запитання про можливі варіанти виходу з ситуації, Азаров повідомив, що НАК Нафтогаз України планує викуповувати російський газ у німецького концерну RWE так званим методом реверсного потоку. Хоча, як додав сам прем'єр, "це було б парадоксально".
Проблема доставки
Варто нагадати, що безпосередньо середньоазіатський газ в Україну ніколи не надходив. Хоча двосторонні домовленості з Туркменістаном і були, але фізичне постачання все одно здійснювалося через Росію. Починаючи з 2006 року ексклюзивні постачання російського і середньоазіатського газу в Україну здійснювала компанія Росукренерго, акціонерами якої були Газпром і структури, близькі до підприємця Дмитра Фірташа.
Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко послідовно виступала проти посередника, вважаючи за краще прямі договірні відносини з Газпромом. У результаті її зусиль Росукренерго зійшла зі сцени основного постачальника газу в Україну.
Як заміщення посередника Тимошенко хотіла відродити ідею спорудження так званого трубопроводу White Stream (Білий потік). Ідея створення White Stream була розроблена в 2005 році. Вона полягала в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан в грузинський Супсі, і потім, по дну Чорного моря, через Крим у напрямку Євросоюзу. Однак ця ідея так і не була реалізована.
Заковика з прямими поставками криється саме в труднощах доставки туркменського газу в Україну, зазначає незалежний експерт з енергетичних питань Валентин Землянський. "Можливо все. Ми можемо законтрактувати які завгодно обсяги - питання в тому, яким чином ми будемо його транспортувати. На сьогоднішній день єдиним маршрутом є газопровід Середня Азія - Центр, пропускна здатність якого становить 33 млрд. кубів на рік. Він іде через Росію", - зазначає експерт, додаючи, що так чи інакше домовлятися з росіянами доведеться.
Він також нагадує, що Росія до сьогоднішнього дня не приєдналася до Енергетичної хартії, одним з положень якої є не перешкоджання транзиту газу третіх країн.
Землянський припустив, що, кажучи про прямі постачання туркменського газу, Бойко мав на увазі можливі схеми заміщення, коли Україна закуповує певні обсяги в Туркменістані, Туркменістан постачає цей газ в Росію, а Україна отримує газ з Росії трохи дешевше, ніж сьогодні. У разі реалізації такої схеми ціна на туркменський газ для України могла б бути нижчою від нинішньої орієнтовно на $100 за тисячу кубометрів.
Пусті клопоти
Розраховувати на те, що Туркменістан зможе забезпечити прямі поставки газу в Україну, не варто, запевняє директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар. Можна тільки здогадуватися, що мав на увазі глава Міненерговугілля, роблячи подібну заяву, каже експерт: "Якщо він (Юрій Бойко) має на увазі хотілки Фірташа з приводу отримання 8 млрд. кубів туркменського газу, то це дещо інше питання (за даними ЗМІ, Ostchem Holding, що входить до Group DF, став найбільшим постачальником азіатського газу в Україну; в 2012 році компанія має намір поставити 8 млрд. кубометрів газу з Середньої Азії)".
Якщо ж мова йде про постачання газу для Нафтогазу України, то, за словами Гончара, така пропозиція теж не має особливого сенсу. "Це було б можливо, якби можна було зменшити обсяги поставок російського газу (чинні газові договори з Росією засновані на принципі "бери або плати", тобто Україна зобов'язана заплатити за затверджений обсяг газу, навіть якщо його не використовує). В іншому випадку з'являється надлишковий газ, який в принципі не потрібен, навіть якщо він буде трохи дешевшим", - констатує експерт.
І в тому, і в іншому випадку виникають проблеми фінансового порядку, вказує Гончар. Адже Нафтогаз не зможе самостійно, без допомоги держави, оплачувати навіть російські поставки. Крім того, додає директор енергетичних програм центру НОМОС, без згоди Газпрому подібні домовленості навряд чи можливі.
Заява Бойка - це лише гра, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Він підкреслив, що газ, який видобувається Туркменістаном, практично повністю закуповується Росією і Китаєм. І так званий російський газ, який закуповує Україна, насправді є газом середньоазіатським. Крім того, ціна на туркменський газ може виявитися не набагато нижчою від нинішньої. За словами Корольчука, з урахуванням доставки, вартість туркменського газу для України може скласти $380-390 за тисячу кубометрів, тоді як сьогодні Україна отримує газ від Росії орієнтовно по $450. Проблема доставки туркменського газу сьогодні просто нерозв'язна, вважає експерт. "Про туркменський газ в цьому плані потрібно просто забути. Єдине, що ми можемо зробити, це своїми силами брати участь в освоєнні родовищ, продавати туди труби, наприклад, для будівництва газопроводів, і будувати газопроводи", - радить Корольчук.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас