Бізнес пішов на владу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес пішов на владу

2222
Дебати "Європейської бізнес асоціації" (ЄБА; об'єднує найбільші компанії з європейським капіталом, що працюють на українському ринку), організовані в четвер в готелі "Прем'єр Палац", були присвячені "підбиттю підсумків двох років президентства Віктора Януковича". Відкриваючи захід, президент ЄБА, генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала заявив, що в минулому році ведення бізнесу в Україні ускладнилося: "Основні плюси були в 2010 році, коли уряд зробив позитивні кроки для стабілізації фіскальної ситуації, почав проводити реформи. Потім цей процес загальмувався".
За словами Фіали, чи не найбільш проблемними залишаються ті сфери, які влада називає пріоритетними. "Прогрес в дерегуляції практично відсутній, ми його не бачимо. Деякі регуляторні акти скасовують, але замість них відразу з'являються нові. Ситуація з корупцією також погіршилася. Якщо в 2008 році компанії платили у формі хабарів 6% від виручки, то в 2011 році - вже 10%", - повідомив президент ЄБА.
Під час дебатів влада отримала і позитивні відгуки щодо її роботи в деяких секторах економіки. "Нацбанком без паніки був подоланий ризикований осінній період і збережена стабільність, хоча багато хто очікував девальвації гривні", - підкреслив голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
Учасники заходу відзначили також, що парламент прийняв Митний кодекс, який отримав після доопрацювання позитивні оцінки експертів. "Хоча все залежить від того, як кодекс буде реалізований на практиці. В останній рік я ловлю себе на думці, що у нас приймають хороші закони, пишуть нормальні накази, і я вже починаю дивуватися й сумніватися, в якій країні я перебуваю. Однак коли доходить до їх виконання, відразу все стає як колись, і я розумію: все нормально, я в Україні", - пожартував представник логістичної компанії Damco Ukraine, співголова митного комітету ЄБА Олександр Лазарєв.
Існування проблем з бізнес-кліматом визнали навіть у компаніях, близьких до влади. "Я все думаю, що ж сталося, адже це я їм радив (з приводу стратегії проведення реформ), - зізнався директор зі зв'язків з іноземними інвесторами System Capital Management Джок Мендоза-Вілсон. - На початку правління все йшло досить непогано. Проблеми почалися, коли з'явилися політичні ризики. Через це репутація влади в 2011 році впала, хоча фундаментальні макропоказники країни залишалися нормальними".
Представники влади не брали участі в дискусії, але її учасники раз-у-раз згадували про свою зустріч з прем'єр-міністром Миколою Азаровим 13 березня і про його аргументи на захист уряду. "Так, у нас є проблеми, і ми з ними боремося. Але при цьому економіка розвивається, соціальні виплати підвищуються, капітальне будівництво зростає. Давайте будемо об'єктивними... Кажуть, в країні повальна корупція. Я не заперечую, проблеми є. Але які ж масштаби корупції були в 2008-2009 роках, коли нічого не будувалося, а багатомільярдні кредити МВФ просто зникали?" - заявляв раніше Азаров. Під час зустрічі з бізнесменами прем'єр просив підняти руки тих, хто зазнав збитків за час президентства Віктора Януковича, але бажаючих тоді не знайшлося. Вчора, за відсутності представників влади, в залі виявилося кілька людей, які відповіли на це питання позитивно.
Як стверджують співрозмовники в дипломатичному корпусі, в останній рік посольствам все частіше доводиться ставати посередником між владою і бізнесом. Посол однієї з європейських країн розповів, що проблеми бізнесу доводиться вирішувати на вищому рівні. "Нещодавно після втручання голови митниці з'ясувалося, що в багатьох випадках до підприємств моїх співвітчизників пред'являли вимоги, не передбачені нормативною базою. У результаті багато проблем були вирішені. Але в такому ручному режимі бізнес не робиться!" - обурився посол.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас