Очікувана недоречність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікувана недоречність

Казна та Політика
688
Шанси України успішно вийти на ринок єврооблігацій істотно знизилися після того, як агентство S&P слідом за своїми колегами з Fitch і Moody`s погіршило прогноз суверенних рейтингів України. Таке погіршення було очікуваним, оскільки уряд країни зволікає з проведенням реформ, але все ж воно сталося не вчасно, визнають експерти. За їхніми оцінками, зараз Україна не зможе залучити зовнішні кредити за низькою ставкою.
У рейтинговому агентстві Standard & Poor`s вчора заявили про погіршення прогнозу суверенних кредитних рейтингів України зі "стабільного" до "негативного". Одночасно агентство знизило рейтинг України за національною шкалою з uaAA-до uaA+. Довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах залишилися на рівні В+/В, а рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту - на рівні "4", що означає 30-50-відсоткове відшкодування боргу в разі дефолту.
Погіршення прогнозу рейтингів викликане "посиленням ризиків, пов'язаних зі значними потребами України в рефінансуванні зовнішнього боргу та дефіциту бюджету". Як відзначається в прес-релізі S&P, причиною таких ризиків стало "небажання уряду проводити подальші структурні реформи громадських фінансів, а також значний рівень боргу фінансового сектора". Мова йде про припинення програми кредитування країни Міжнародним валютним фондом, а також незакінчені переговори про перегляд ціни імпортного природного газу. Розраховувати на відновлення прогнозу рейтингів країна зможе лише в разі вирішення однієї з цих двох проблем. Проте даними питаннями українська влада опікуватиметься лише після проведення в жовтні парламентських виборів, "після чого ми передбачаємо повторно розглянути питання про рівень рейтингів", відзначають в агентстві S&P.
За словами начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександра Печеріцина, погіршення прогнозу з боку S&P є "запізнілою реакцією". "Про всі ці ризики було відомо давно, і інші рейтингові агентства провели зміни ще в кінці минулого року. Тому називати таке погіршення несподіваним не можна", - упевнений він. У жовтні 2011 року прогноз рейтингів України з "позитивного" до "стабільного" знизило агентство Fitch, а вже в грудні агентство Moody`s знизило прогноз зі "стабільного" до "негативного".
Рішення S&P стало неприємним сигналом для українського уряду, який планував у березні розмістити євробонди. "Ми відзначаємо зростання неприйняття ризиків, пов'язаних з цінними паперами українського уряду, з боку інвесторів, незважаючи на проведення помірних структурних реформ щодо Податкового кодексу та пенсійного забезпечення", - наголошується в звіті. "Умови для розміщення погіршилися, але все-таки інвестори не почули нічого нового для себе, а значить, сама можливість розміщення не зникла", - впевнена аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. "Уряд без проблем може розмістити п'ятирічні папери за ставкою LIBOR +10% (близько 11,5-2%). Проте така ставка не влаштовує Мінфін, оскільки в міністерстві сподіваються на LIBOR +7-8%. Втім, після такого погіршення прогнозу домогтися цього буде набагато складніше", - резюмує виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас