ЄС посилює санкції відносно Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС посилює санкції відносно Ірану

Енергетика
330
Євросоюз (ЄС) прийняв рішення посилити фінансові санкції відносно Ірану, введені для того, щоб перекрити джерела фінансування ядерної програми Ісламської Республіки. Про це повідомляється в заяві Ради Євросоюзу. Раніше ЄС уже заморозив активи фізичних та юридичних осіб, які мають відношення до атомних розробок країни, а також оголосив про схвалення низки інших обмежувальних заходів. "Рада ухвалила рішення закрити доступ до міжнародної системи передачі фінансової інформації зазначеним фізичним та юридичним особам", - відзначається в прес-релізі. Параметри ухваленого рішення будуть наведені в офіційному журналі ЄС 16 березня 2012 року.
Як відомо, оператором відповідної системи виступає створене за бельгійським законодавством кооперативне товариство SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications - Співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій).
Нагадаємо, США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер і направлена винятково на генерацію атомної енергії.
Відносно Ірану діє ціла низка санкцій, покликаних змусити Ісламську Республіку відмовитися від атомних розробок. Так, 21 листопада 2011 року США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки. Причиною санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 року вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
23 січня 2012 р. ЄС схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Заборона набуває чинності 1 липня 2012 року.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас