Можливість дефолту України різко виросла на фоні переговорів з МВФ про реструктуризацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливість дефолту України різко виросла на фоні переговорів з МВФ про реструктуризацію

Казна та Політика
3232
Вартість страхування боргу України від реструктуризації і дефолту (CDS) виросла на 30 базових пунктів - до 780 б.п., згідно з даними Markit.
Вчора CDS торгувалися на рівні 750 б.п., а сьогодні, після заяви першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Вадима Копилова про проведення переговорів з МВФ про реструктуризацію боргу на 3 млрд дол, підвищилися до 780 б.п.
З початку року вартість страхування боргу знизилася на 11,60%, однак у річному вимірі зростання все одно залишається значним - на 61,36%, з 464 б.п. на 15 березня 2011 р. Максимального значення CDS досягав 11 жовтня минулого року - 988 б.п.
Найбільш різкий стрибок котирування CDS здійснили у вересні минулого року. За місяць показник виріс з 537 до 890 б.п. - на 353 пункти.
Варто зазначити, що вартість страхування боргу України не найвища - наприклад, у Португалії вона становить 1297 б.п. В Аргентини показник схожий з українським - 753 б.п.
Нагадаємо, раніше агентство Bloomberg повідомляло, що спроби України домовитися про зниження ціни на імпорт російського газу настільки схвилювали інвесторів, що кредитні ризики країни вперше за два роки перевищили аргентинські, а країні може загрожувати дефолт. Безуспішні поки переговори з МВФ щодо кредиту і з Росією про зниження ціни газу посилили побоювання інвесторів щодо того, чи зможе Україна в цьому році впоратися з боргом 11,9 млрд дол.
За оцінками уряду України, економічне зростання в поточному році сповільниться до 3,9%, в порівнянні з 5% в 2011 р., так як єврозона загрожує українському експорту сталі, а холодна погода може виявитися згубною для врожаю. ЄБРР слідом за Світовим банком погіршив прогноз зростання ВВП України в 2012 р. до 2,5%.
Сьогодні перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Вадим Копилов заявив, що Україна веде переговори з МВФ про реструктуризацію боргу в розмірі 3 млрд дол. Київ хоче відстрочити на 10 років виплату цих коштів. Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна попросить МВФ рефінансувати борг, погашення якого припадає на 2012 р, новим кредитом в рамках програми stand-by. За словами Азарова, якщо МВФ не зможе надати другий транш кредиту stand-by, то Україна буде мати право ставити питання про те, щоб МВФ не наполягав на погашенні заборгованості, яка утворилася в 2008 р.
Крім того, Україна прагне відновити співпрацю з МВФ з метою отримання нових кредитів, без яких українській економіці буде важко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас