ЦІНні очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦІНні очікування

Валюта
1060
У перші два місяці 2012 року інфляція в Україні тримається на рекордно низькому рівні: за даними Державної служби статистики, ціни в січні і лютому зросли лише на 0,2%, а середньорічна інфляція знизилася до 3%. Загрозу для прискорення зростання цін несе намір влади відновити виплати компенсацій вкладникам Сбербанку СРСР. Втім, експерти впевнені, що різкого стрибка інфляції все ж не станеться.
Торік індекс споживчих цін показав найнижчий результат за останнє десятиліття - 4,6%. Раніше в уряді висловлювали надію, що споживчі ціни і далі будуть знижуватися, навіть незважаючи на стан економіки єврозони в умовах другої хвилі кризи. Проте, приймаючи проект держбюджету на 2012 рік, Кабмін перестрахувався і заклав цей показник на рівні 7,9%. І якщо за підсумками року зростання цін буде нижче прогнозованого, це дасть прем'єру і міністрам ще один привід похвалити себе за хорошу роботу.
Держстат повідомляє, що на споживчому ринку в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,3%. При цьому найбільше (на 5,2%) подорожчали фрукти. На 1,7-0,4% зросли ціни на сало, овочі, яловичину, рибу та продукти з риби, маргарин, безалкогольні напої. Одночасно на 3,8-2% подешевшали яйця, цукор і рис. І на 0,5-0,1% знизилися ціни на продукти переробки зернових, свинину, олію, масло, молоко.
Відзначимо, що цукор дешевшає в Україні вже не перший місяць. Така ситуація пояснюється тим, що завдяки гарному врожаю цукрових буряків на українських підприємствах в 2011 році було вироблено рекордний за останні три роки обсяг цукру - 2,33 млн тонн, при внутрішньому споживанні 1,7-1,9 млн тонн. Що стосується вартості молочних продуктів - внутрішні закупівельні ціни на молоко почали знижуватися ще з середини лютого в регіонах, де розміщені три сироробні підприємства, поставки продукції яких були заборонені Росспоживнаглядом - ПП КФ "Прометей" (Чернігівська обл.), ПАТ "Пирятинський сирзавод", ТОВ "Гадячсир" (Полтавська обл.). Зараз, після розширення Росією списку "заборонених" сироварів (Баштанський і Лозівський сирзаводи, "Бель Шостка Україна" та Хмельницька маслосирбаза), вартість молока почала знижуватися і в інших регіонах.
Говорячи про ціни на продукти, експерти Мінпрому звертають увагу на сезонний фактор. Так, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що восени буде прискорення інфляції у зв'язку з тим, що врожай очікується менший, ніж у минулому році. Адже саме урожай 2011 року дозволяє мати такі низькі ціни і їх мінімальне зростання в осінньо-зимовий період.
Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан також прогнозує прискорення інфляції після літніх місяців у річному вираженні. За її словами, пропозиція продукції на ринку знизиться, і це, відповідно, підштовхне ціни вгору.
У свою чергу керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник відзначає зниження цін на овочі після невеликого епізодичного зростання під час лютневих морозів. Але як тільки з квітня на ринку з'являться молоді овочі нового врожаю, буде новий сплеск цін. Крім того, на її думку, можливе невелике подорожчання продуктів у зв'язку з Великоднем, але навряд чи це вплине на інфляцію.
Експерт допускає невелике цінове зростання по м'ясу, також перед Великоднем. Влітку, за її словами, будуть рости ціни на ягоди, тому що в Україні були досить несприятливі погодні умови, і тому хорошого урожаю не очікується. Проте в цілому, з урахуванням сезонного фактора, влітку продукти стабільно дешевшають, а восени, навпаки, овочі, молочні продукти, м'ясо дорожчають.
Водночас М.Колесник вказала на невідповідність даних Держстату реальному стану на ринку. У той час, коли Держстат повідомляє про зниження цін на яйця, насправді вони підвищилися не тільки в роздробі, а й від виробника (птахофабрик). Зокрема, в лютому яйця подорожчали приблизно на 40% з 5,66 грн. за десяток до 9,80-10 грн. на кінець лютого.
Незважаючи на те що продукти харчування займають вагому частину в загальній картині цін, на підсумковий показник також впливають тарифи на житло, воду, електроенергію, газ, які в лютому зросли на 0,3%, в тому числі плата за гарячу воду, опалення - на 0,9%, водопостачання - на 0,5%, каналізацію - на 0,4%. Разом з тим плата за квартиру знизилася на 0,3%. Але радіти доведеться недовго, оскільки згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, уже з 1 березня холодна вода і водовідведення подорожчали на 8% в кожному населеному пункті. Однак О.Бєлан уточнила, що нещодавнє подорожчання тарифів на воду не сильно позначиться на показнику інфляції, бо найбільшу частку серед компонентів ЖКГ в індексі споживчих цін займають саме опалення і газ - 2,4% і 2,1% відповідно. А питома вага холодної води в три рази менша, і підвищення тарифу на воду в середньому по Україні планується невелике - 7,8%, тому великого ефекту на показник інфляції воно не справить.
З іншого боку, Міжнародний валютний фонд наполегливо продовжує вимагати від влади підняти тарифи на газ. Правда, тут українцям точно боятися нічого до жовтневих виборів до Верховної Ради - влада буде триматися до останнього, щоб не викликати гнів народу високими тарифами.
Ще одним критичним фактором для населення і незначним для показника інфляції є ціна на бензин, яка підвищується через зростання світових цін на нафту. Поки ціни на транспорт зросли на 0,1%, при цьому ціни на пальне і масла і вартість перевезень пасажирським автодорожнім транспортом підвищилися на 0,2%. Але зараз ціни на бензин ростуть як на дріжджах - практично щодня вартість А-95 збільшується на 5-10 коп. За даними консалтингової групи "А-95", зараз середня ціна літра А-95 - 10,40 грн., а до квітня експерти прогнозують і зовсім 11 грн.
О.Бєлан зазначає, що ціна на бензин безумовно буде впливати на показник інфляції, але опосередковано, бо сам бензин займає невелику частку в індексі споживчих цін - 1,5%. "Сам по собі він не зробить сильного впливу, але буде сприяти зростанню цін на інші товари, тому що при більш високих цінах на бензин буде зростати вартість транспортування продуктів, витрати підприємств, наприклад, на ту ж посівну і збиральну кампанії", - сказала аналітик. Оцінити цей вплив, за її словами, досить складно. Торік подорожчання бензину не призвело до значного підвищення інфляції, тому що "включився" фактор врожаю, який нівелював вплив зростання цін на бензин.
В цілому, експерти вважають, що уряд "вкладеться" в свій прогноз інфляції за підсумками року - 7,9%. Так, О.Жолудь очікує прискорення інфляції в осінньо-зимовий період 2013 року і прогнозує, що грудень до грудня 2012 р. інфляція буде на рівні 8%, що відповідає розрахункам уряду. У той же час у інвесткомпанії Dragon Capital більш оптимістичні припущення. За словами О.Бєлан, до кінця року очікується прискорення інфляції до 7,5% з умовою, що не будуть підвищені тарифи на житлово-комунальні послуги, зокрема на газ і опалення.
Варто нагадати, що в лютому Держстат переглянув склад споживчого кошика, і тепер темпи інфляції стали більш чутливі до цін на імпорт і товари преміум-класу. А в умовах низької купівельної спроможності ціни на престижні товари не повинні сильно зростати. Таким чином, формальний показник інфляції буде нижчим, і це створить ілюзію економічної стабільності.
Водночас влада сама грає на загострення ситуації - 7 березня Президент Віктор Янукович на розширеному засіданні Кабміну доручив уряду з 1 червня відновити виплати компенсацій вкладникам Сбербанку СРСР. Такий крок - пряме повторення дій прем'єра Юлії Тимошенко в 2008 році. До чого це призвело тоді, пам'ятають багато хто: населення почало витрачати виплачену тисячу на купівлю продуктів, через що ціни на останні різко підскочили вгору. Багато в чому завдяки саме даним виплатам інфляція в 2008 році досягла 22,3%.
Експерти одностайно називають рішення глави держави популістським перед виборами і переконані, що гроші на виплати державі доведеться позичати і, тим самим, занурюватися в нові борги. Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер переконаний, що це зобов'язання просто неможливо виконати економічно: "Я вважаю, що уряд взагалі не мав права брати на себе це зобов'язання. Це зобов'язання країни, якої не існує. І його неможливо виконати чисто економічно".
О.Бєлан також підкреслила, що на річний показник інфляції буде впливати фактор збільшення соціальних виплат: "Збільшення соціальних виплат буде сприяти зростанню попиту на споживчі товари і, зрозуміло, що в таких умовах стримувати ціни виробники не будуть".
Це розуміють і в Адміністрації Президента: днями перший заступник глави АП Ірина Акімова припустила, що після реалізації соціальних ініціатив В.Януковича додаткове зростання інфляції складе 1-1,5%. "За розрахунками Міністерства фінансів і Національного банку рівень інфляційного тиску, саме пов'язаний з цими виплатами, не може перевищити 1-1,5 відсоткового пункту. Це попередні розрахунки, але вони виглядають досить переконливими", - сказала вона. За її словами, соціальні ініціативи Президента підкріплені реальними економічними показниками, і тому немає істотних причин прогнозувати значне зростання інфляційних очікувань у зв'язку з цими ініціативами.
Цікаво, що ще на початку грудня 2011 р. Прем'єр-міністр Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook написав, що виплата 1 тис. грн. компенсації вкладникам Сбербанку СРСР Кабміном Ю.Тимошенко була чисто популістським рішенням, що посилило економічну кризу: "Виплата "Юліної тисячі" була чисто популістським рішенням. Але закінчилося це не так, як очікували люди. По-перше, в Україні почалися сильна інфляція і зростання цін... Вона спробувала вирішити цю проблему ревальвацією гривні, і курс гривні зробила 4,5-4,4 грн./дол. Експортери зазнали збитків, імпортери значно збільшили імпорт. І тут вже пішли втрати валютних резервів. Розпочалася банківська криза, і люди не могли отримати свої депозити. В цілому вийшло: хотіли як краще, а вийшло як завжди".
Схоже, вічне "як завжди" чекає українців і цього разу. Але, якщо вірити експертам і уряду, то перспективи не такі вже й погані: сильного підвищення цін в 2012 році не буде. Як кажуть, поживемо - побачимо.
Олександра Кривуля
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас