Банки застигли на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки застигли на місці

Казна та Політика
1225
Перші два місяці року банки закінчили практично з нульовим зростанням депозитної бази та кредитних портфелів. За прогнозами банкірів, тенденції перших двох місяців будуть характерними для всього року - невелике збільшення депозитної бази за рахунок приросту вкладів фізичних осіб при досить млявому кредитуванні.
За даними Національного банку, в лютому обсяги депозитів у банківській системі збільшилися на 0,4% до 489,4 млрд. грн. У першу чергу це стало можливим за рахунок приросту вкладів фізичних осіб - вони збільшилися на 2,3% до 322 млрд. грн. Водночас депозити юридичних осіб продовжили скорочуватися. У лютому їх сумарний відплив склав 3%, в абсолютному вимірі опустившись до позначки в 167,4 млрд. грн. Не особливо порадував банки і ринок кредитування. У лютому загальний обсяг кредитних вкладень збільшився всього на 0,5%. Динаміка по фізичних та юридичних особах тут була протилежна - позики першим скорочувалися (на 1%), а другі, навпаки, більш активно залучали кредитний ресурс (+1,1%).
Статистика за перші два місяці ще гірша. Банківська система топчеться на одному місці - її депозитна база і кредитний портфель фактично не змінилися. Так, наприклад, загальний обсяг вкладів у січні-лютому показав приріст всього в 0,1% (+4,7% по фізособах і -7,8% по юрособах). Трохи активніше громадяни і компанії відкривали валютні депозити (+1,2%), в той час як гривневі заощадження незначно зменшилися (хоча в лютому вони і показали позитивну динаміку). Таким же млявим, як показують цифри, був і ринок кредитування, що скоротився на 0,2% з початку року в першу чергу через зниження інтересу фінустанов до роботи в роздрібному сегменті.
Як вважають банкіри, приріст депозитів фізичних осіб продовжить підживлювати систему і далі. На даний момент курс гривні стабільний, а помірний рівень інфляції додатково вселяє впевненість вкладників. відсоткові ставки за вкладами при цьому залишаються досить привабливими (14-20% у гривні. - Ред.). "Приріст депозитів фізосіб пояснюється високими ставками в цілому і дією акційних програм, які банки активно запускали в передноворічний період для підтримки ліквідності балансу і які продовжували діяти і в лютому", - пояснює голова правління "VAB Банку" Денис Мальцев. В цілому, додає він, цей рік буде для вкладників досить цікавим щодо цінових пропозицій, і тому варто очікувати подальшої позитивної динаміки обсягів депозитів фізосіб.
Водночас роздрібне кредитування на даний момент банкірами в числі пріоритетних напрямків не розглядається. На цьому ринку, швидше за все, будуть проявляти активність до десяти великих банків, та й то в ніші високоприбуткових кеш-кредитів. "Підстав для суттєвого зростання кредитів, що видаються фізособам, на даний момент немає, за винятком кеш-кредитування, адже в цілому даний сегмент втрачає свою привабливість для банків у зв'язку з недостатнім рівнем прибутковості з урахуванням пов'язаних ризиків", - коментує начальник відділу планування та бюджетування "Ерде Банку" Ростислав Берегій.
Як зазначає Мальцев, активному кредитуванню заважає відсутність у банків довгого ресурсу. Адже депозити в основному залучаються на термін один-три місяці, а це обмежує можливості розміщення такого ресурсу. Тому банки і починають активізуватися в ніші кеш-кредитування і видачі кредитних карт. "Однак такий портфель швидко вигашаеться і не встигає показувати великий приріст", - говорить банкір. На його думку, при досить активному погашенні споживчих позик, виданих в період 2008-2009 рр., Тенденція по загальному скороченню роздрібного портфеля триватиме і далі.
Скороченню депозитної бази юридичних осіб фінансисти не дивуються. Для перших двох місяців воно є звичним явищем, а в подальшому динаміка може покращитися. "Скорочення обсягів депозитів юридичних осіб у лютому є традиційним в цей період, оскільки відбувається період сплати податку на прибуток і ПДВ за IV квартал", - пояснює Мар'ян Заблоцький, аналітик "Ерсте Банку". У свою чергу зменшення вільних коштів тягне за собою інтерес компаній до позикового ресурсу. "Для бізнесу традиційно січень-лютий є "несезонним" періодом і вимагають більше грошових вливань, а відповідно, юрособи скорочують свої залишки на депозитах і шукають додаткові джерела фінансування у вигляді кредитів", - підсумовує Ростислав Берегій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас