Міжнародні санкції руйнують нафтову галузь Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні санкції руйнують нафтову галузь Ірану

Енергетика
535
Видобуток нафти в Ірані скоротився до мінімального рівня за 10 років і може впасти ще нижче - до рівнів війни з Іраком в 80-і роки, оскільки введені проти країни санкції руйнують галузь, яка і без того страждає від недостатніх інвестицій протягом багатьох років, пише газета Financial Times.
У лютому видобуток нафти в Ірані знизився на 50 тис. барелів на добу - до 3,38 млн барелів на добу, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕК).
Востаннє цей показник опускався настільки низько в кінці 2002 року, відзначають в МЕА.
Видобуток нафти в Ірані скорочується протягом багатьох років, оскільки попередні санкції, введені США, утримували іноземні нафтові компанії від інвестування в цю країну, позбавляючи її технологій, необхідних для збільшення видобутку.
Торік МЕА прогнозувало, що в результаті посилення санкцій проти Ірану виробництво нафти в країні буде скорочуватися на 890 тис. барелів на добу і опуститься нижче 3 млн барелів на добу до 2016 року.
Згідно з останніми оцінками МЕА, з липня цього року, коли в Євросоюзі набере чинності ембарго на імпорт нафти з Ірану, іранський експорт скоротиться приблизно на третину - на 800 тис. - до 1 млн барелів на добу.
Експерти відзначають, що Іран, ймовірно, буде змушений зупинити видобуток, якщо не зможе продавати вироблену нафту. В цьому випадку, видобуток нафти в країні впаде до рівнів, які не відзначалися з кінця війни з Іраком в 80-і роки минулого століття.
Нафтовий сектор є життєво важливим для Ірану, і падіння видобутку збільшить тиск на Тегеран, зазначають експерти. На виручку від експорту нафти, що становить 80% всього іранського експорту, припадає половина доходів бюджету країни.
Як повідомлялося раніше, Іран і представляє "шестірку" (п'ять постійних членів СБ ООН і Німеччина) верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Кетрін Ештон обмінялися посланнями, в яких висловили готовність провести черговий раунд переговорів з ядерної проблеми.
В даний час сторони по дипломатичних каналах погоджують місце і час зустрічі. Передбачається, що вона може відбутися у квітні 2012 року в Стамбулі, Туреччина вже виявила готовність прийняти учасників переговорного процесу.
Попередній раунд безрезультатно завершився більше року тому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас