Фондовий тупик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий тупик

Енергетика
1297
14 березня в ЗМІ просочилася інформація про крах переговорів України і МВФ про черговий кредит. Як визнав віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, переговори між нашою країною та Міжнародним валютним фондом "зайшли в глухий кут". Для виправлення ситуації влада хоче заручитися допомогою американських лобістів. Але цей спосіб навряд чи буде дієвий.
За газ!
14 березня на "Українській правді" з'явилася інформація про те, що Кабінет міністрів України звернувся до лобістської і консалтингової компанії АРСО для того, щоб та допомогла в отриманні кредиту від МВФ. Видання здобуло лист за підписом програмного менеджера АРСО у Вашингтоні Брента Крейна. Тема листа позначена як "терміновий запит від уряду України". У цьому документі йдеться: "Ми отримали прохання уряду України спробувати знайти спосіб просунутися вперед у розблокуванні тупика, в який зайшли відносини України з МВФ, про отримання наступних траншів із 15-мільярдної допомоги МВФ". "Ми шукаємо людей з сильними зв'язками серед відповідних посадових осіб МВФ, які могли б поцікавитися серед співробітників МВФ, чи існує можливість для творчості в цьому питанні, щоб уникнути підвищення цін на газ", - звертався Крейн до членів Міжнародного союзу радників і дивізіону Глобальної політичної стратегії при АРСО, до якого входять колишні чиновники і том-менеджери з різних країн. "Ми хотіли б отримати цю інформацію і обговорити її з урядом України, і спробувати навести мости між МВФ і Україною з метою вийти з глухого кута, яким був відзначений останній рік", - йдеться в листі.
Вітчизняні журналісти відразу ж звернулися з розпитуваннями до представників уряду. Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко відповів, що ні про яких лобістів він не знає. Але ось проблеми з МВФ дійсно є. "Про американських лобістів не знаю, але те, що ми зайшли в глухий кут - це точно", - сказав він. За словами Тігіпка, МВФ наполягає на піднятті тарифів на газ для населення, чого українська влада робити не буде. "У них позиція одна - підняти тарифи, інших проблем у нас не залишилося. Піднімати тарифи ми не будемо", - сказав він. Якщо в питанні пенсійної реформи влада пішла назустріч Заходу, то з цінами на газ уряд Миколи Азарова стояв на своєму. При цьому, ініціатором такої політики був президент України Віктор Янукович. 6 березня він заявив: "Нам треба спочатку підняти доходи нашого населення, а потім піднімати ціни. Тому вимога МВФ підняти на 50% ціну на газ для населення для нас є неприйнятною, ми на це не згодні і ніколи не погодимося". За словами президента, це і є причиною, чому наша країна не може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду. Втім, президент не вважає це трагедією. "Все це на краще, оскільки Україні вдалося скоротити зовнішні борги", - зазначив Янукович. А боргів у цьому році чимало: 2011 і 2012 роки - пікові за розмірами платежів за кредитами - 70-75 мільярдів гривень на рік.
Якщо вже зовсім "притиснуть" обставини, Україна може почати переговори з МВФ про реструктуризацію боргу. "Україна буде детально і скрупульозно виконувати свої зобов'язання, в тому числі і перед МВФ, але ми маємо право поставити таким чином питання, щоб відбувся залік нашої заборгованості в рахунок чергового траншу, ми маємо на це право як члени МВФ. Не погодиться (МВФ), значить, - погасимо", - пояснював прем'єр-міністр 12 березня. Правда, Азаров уточнив, що на сьогоднішній момент розмов про реструктуризацію боргу з МВФ поки не було. "Ми поки не ведемо ніяких конкретних переговорів про реструктуризацію нашої заборгованості", - зазначив він.
Невже вся справа в ціні на газ? Україна, по суті, перебуває в перманентному переговорному процесі з Росією. Партія регіонів устами свого депутата Юрія Мірошниченка вже заявляла, що якщо РФ відмовиться від переговорів, Україна піде в суд. Як показує практика тих же Німеччини, Італії та Польщі, відсудити у "Газпрому" знижку на газ не є великою проблемою. Та й чи так боїться збільшувати ціну на газ для населення уряд, при якому вже не раз піднімали тарифи на ЖКГ? Судячи з останніх подій в Україні, проблеми з МВФ навряд чи викликані одним лише "блакитним паливом"...
Домовилися...
За дивним збігом звістка про співпрацю українського уряду з американськими лобістами і консультантами з'явилася незадовго після того, як президент України озвучив свої соціальні ініціативи. Серед них: видача компенсацій вкладникам Сбербанку СРСР, поява пільгової (2-3% річних) іпотеки, підвищення пенсій. Все це, якщо вірити програмі Януковча, повинно бути реалізовано найближчим часом. При цьому, українського президента не лякають витрати на подібні ініціативи. Так, за словами Тігіпка, "що стосується надходжень і видаткової частини, то ми повністю обрахували ці ініціативи, якщо не вважати стимулів за іпотечним будівництвом, то разом з виплатами за вкладами (Сбербанку к.СРСР - Ред.), то це близько 16 млрд гривень цього року". При цьому, гроші у Міністерства фінансів є. На думку Тігіпка, необхідне фінансування можна забезпечити, зокрема, введенням податку на розкіш, а також є можливість для збільшення надходжень до держбюджету від митниці. Заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, в свою чергу вважала, що кількість грошей на додаткові соціальні ініціативи - близько 8 мільярдів гривень. За її словами, такий обсяг коштів можна додатково отримати тільки за рахунок економічного зростання, перевиконання доходів бюджету та детінізації заробітної плати. У будь-якому випадку, в уряді та президентському оточенні запевняють - сказане Януковичем 7 березня - це не чергова передвиборна обіцянка, а цілком реальна програма. Та й лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов в інтерв'ю тижневику "Корреспондент" теж говорив про плани рідної політсили підвищити мінімальні пенсії і прив'язати розміри пенсійних виплат до стажу. Таким чином, те, за що МВФ критикував Україну - "роздуті", на думку фонду, соціальні виплати, залишається. Більше того - вони значно збільшуються.
При цьому, в економіці України позитивних змін не відбулося: за складністю ведення бізнесу ми досі займаємо лідируючі місця. Дуже велике податкове навантаження. Для міжнародного бізнесу проблеми починаються ще на митниці. Правда, 13 березня Верховна рада прийняла новий Митний кодекс, який покликаний поліпшити ситуацію в профільній сфері. Однак як зазначають спостерігачі, гострі питання після прийняття кодексу все ж залишилися. Без змін, зокрема, залишилося положення, відповідно до якого всю відповідальність за вантаж несе перевізник, а не брокер або експедитор. Крім того, симптоматично, що побажання президента не те що не зовсім врахували, а переінакшили. "Не всі поправки президента враховані, а багато переписані до невпізнанності. Митниця, як і раніше, має право тлумачити через свої підзаконні акти дію законів", - зазначає "бютівець" Сергій Соболєв.
Не тільки опозиціонери, а й сторонні спостерігачі говорять про те, що президентські правки депутати "мали на увазі". Приміром, президент наполягав, щоб кодекс набрав чинності з нового 2013 року. А він набере чинності з травня, не залишивши учасникам ринку часу на підготовку до нових правил гри. Для МВФ, який після приходу Януковича до влади всіляко підтримував українського президента, це теж тривожний сигнал. Фонд мало стежить за політичними баталіями в Україні, його цікавить економіка. Перевага Януковича перед екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і президентом Віктором Ющенком полягала в тому, що його політсила була дисциплінованою. У перші місяці його правління в Україні з'явився єдиний центр прийняття рішень, що із задоволенням відзначали на Заході. Тепер же виявляється, що через свої, поки неясні інтереси, депутати можуть проігнорувати навіть побажання свого лідера. І контрольованість економічної ситуації в Україні знову може викликати сумніви. Разом з невиконаними обіцянками і навіть спробою "перехитрити" МВФ такі характеристики української влади навряд чи будуть сприяти налагодженню діалогу з фондом. І навряд чи тут допоможе навіть допомога професійних лобістів...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас