Хиткий механізм: на скільки впаде гривня до кінця року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хиткий механізм: на скільки впаде гривня до кінця року?

Валюта
16062
Ситуація в 2012-му все більше нагадує 2008 рік, коли гривня за декілька тижнів впала відносно іноземної валюти майже на 40%.
Падіння курсу гривні аналітики пророкували вже не раз. Звучать подібні пророцтва і сьогодні. Експерти МВФ також погіршили свій прогноз щодо гривні. Замість очікуваного середньорічного значення курсу гривні до долара США на 2012 рік на рівні 8,14 Міжнародний валютний фонд заявив, що гривня цього року подешевшає до 8,41. А на 2013 рік прогноз погіршений з колишніх 8,44 до 9,18 грн./дол.
При цьому деякі аналітики називають розрахунки експертів з МВФ досить стриманим оптимізмом. "Якщо Україна не домовиться з Росією про зниження ціни на газ і не домовиться з МВФ про відновлення кредитування, буде важко прожити 2012 рік без якихось фінансових потрясінь. Для того, щоб взагалі зрозуміти, куди рухається економіка, потрібно знати, яким буде рішення цих двох проблем. Якщо Україні не вдасться домовитися з цих двох питань, то девальвації не уникнути. Але ми не говоримо про сценарій 2008 року, ми говоримо про більш м'який сценарій, це буде зниження курсу десь на 15% - до 9,5 -10 гривень за долар", - відзначали напередодні 2012 року в інвестиційній компанії Dragon Capital.
Нагадаємо, переговори України з Росією про зниження ціни на газ закінчилися повним провалом для нашої країни. У держбюджеті на поточний рік закладена ціна на блакитне паливо в сумі 416 доларів за тисячу кубометрів. Виникли труднощі й в переговорах України з МВФ про отримання чергового траншу. Зараз з великою ймовірністю можна сказати, що раніше парламентських виборів, які пройдуть восени цього року, Україна грошей від МВФ не отримає. Адже одна з найважливіших умов надання коштів - підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Навряд чи уряд зважиться на такий крок напередодні виборів.
Курс на стійкість
Поки уряд пред'являє головний козир - обсяги золотовалютних резервів (ЗВР), яких вистачить для підтримки курсової стабільності. На користь української гривні, на думку чиновників, і проведення Євро-2012. Приплив валюти в Україну перекриє її дефіцит.
Однак наведені аргументи зараз не виглядають такими вже сильними. Уже в цьому році країну чекають виплати за кредитами і облігаціями в обсязі 4,5 мільярда доларів, що чинитиме тиск на бюджет країни. Чемпіонат з футболу навряд чи надасть довгостроковий вплив на курс національної валюти. Через дорожнечу проживання в Україну може приїхати набагато менше вболівальників, ніж прогнозують чиновники. А після проведення чемпіонату з футболу України знову зіткнеться зі сплеском безробіття - люди, задіяні в підготовці до Чемпіонату, можуть поповнити лави безробітних. А це додаткові соціальні виплати держави і чергове навантаження на економіку країни.
На думку більшості експертів, до початку Чемпіонату з футболу національна валюта буде відносно стабільною. Протягом шести місяців НБУ буде гасити проблему за рахунок посилення політики на фінансовому ринку. І це дозволить йому утримати курс гривні. Зокрема, в даний момент ми саме це і спостерігаємо.
Однак політика стримування негативно позначиться на розвитку української економіки, і рано чи пізно відбудеться серйозний девальваційний стрибок. "Чим довше Нацбанк буде намагатися утримати курс, тим гіршими будуть наслідки", - вважає фінансовий аналітик Ерік Найман. На його думку, у другій половині 2012 року курс гривні може досягти 8,8 гривень за долар.
Схожі симптоми
Проте, точний прогноз курсу гривні дати досить складно. Крім згаданих факторів, він також буде залежати від позицій вітчизняних експортерів на світових товарних ринках, і від того, який урожай зберуть наші аграрії в цьому році. Поки припущення щодо обох пунктів не радують. У зв'язку з кризою в ЄС українські товари стали користуватися все меншим попитом (частка експорту України до Євросоюзу, і без того невелика, почала скорочуватися). А несприятливі погодні умови, які ми спостерігали цієї зими, дають всі підстави говорити про неврожайне літо. Поганий урожай означає скорочення надходжень від експортної виручки і як наслідок - дефіцит валюти в Україні.
Додати проблем країні можуть політична нестабільність і погіршення торговельних відносин з Росією. "Якщо всі ці складності захоплять Україну одночасно, курс може "спікірувати" до 12 гривень за долар, а потім знову підрости до 10 гривень", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Додатковим "якорем" для української економіки може стати роздуття соціальної частини бюджету. Нагадаємо, днями Президент Віктор Янукович пообіцяв збільшити пенсії пенсіонерам, додати виплати військовим і відкрити державну іпотечну програму для молоді. Крім цього уряд пообіцяв продовжити роздачу вкладникам Сбербанку СРСР "Юліної тисячі".
Ця ситуація все більше нагадує 2008 рік, коли Нацбанк утримував гривню, окремі політики влаштовували перед президентськими виборами піар на роздачі вкладів та підвищення соціальних гарантій, в банках росли відсотки по депозитах у гривні, а уряд запевняв у стабільності національної валюти... Всі ці запевнення закінчилися різким падінням гривні. За декілька тижнів вона впала відносно іноземної валюти майже на 40%.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас