Екс-глава ЦБ Німеччини: Повернення Європи до нацвалют - не вирішення проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-глава ЦБ Німеччини: Повернення Європи до нацвалют - не вирішення проблеми

Валюта
320
Колишній президент ЦБ Німеччини Хельмут Шлезінгер вважає, що на сьогоднішньому етапі повернення до національних валют взагалі не варто розглядати як можливу опцію виходу з єврокризи. Про це він заявив в інтерв'ю ТК "Росія-24". "Це було б пов'язано з такими складнощами, що я б у жодному разі не став би рекомендувати такий шлях. У фінансовій же сфері необхідні середньострокові рішення, які дозволять знизити дефіцити і рівень держборгу до прийнятних рівнів, і фіскальний пакт - крок у цьому напрямку", - вважає фахівець.
За його словами, проблема ЄЦБ полягає в створенні гігантських обсягів центробанківської ліквідності. "За якісь пару місяців вона збільшилася на трильйон євро. Необмежене збільшення балансу ЄЦБ призвело до того, що більша частина його активних позицій - цінні папери та кредити - виявилися довгостроковими, від 3-х років і вище, що позбавляє ЄЦБ необхідної для Центробанку еластичності, гнучкості, щоб швидко реагувати на зміни ситуації", - зазначив Шлезінгер.
Екс-глава ЦБ Німеччини вважає, що для вирішення цієї проблеми необхідно розрізняти фінансово-політичний і монетарний аспекти. "У сфері політичній черговий крок для порятунку Греції дещо розрядив ситуацію. У цій області все в руках глав держав і урядів, і тут, ймовірно, ще доведеться вживати заходів допомоги для стабілізації фінансових систем тієї чи іншої держави, якщо вони захитаються. Це завжди важкі рішення, що викликають багато політичних суперечок. У сфері ж монетарної політики необхідно зберегти довіру до цінності європейської валюти. А якщо судити з тих заходів, які вживалися до сих пір, може скластися враження, що Центробанк випускає з уваги такий аспект, як довгострокова стабілізація цінності валюти. Сама по собі інфляція 3% мало про що говорить як окремо взятий індикатор (хоча і це перевищує цільовий рівень), але споживча інфляція такого роду - це інерційний показник, він проявляється не відразу, із затримкою. А нинішні тенденції в монетарній політиці - це провісники інфляційних процесів. Ось за чим треба стежити дуже уважно. Необхідно відновити рівновагу між обсягом, що сильно розрісся, центробанківської ліквідності і реальним станом економіки", - упевнений він.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас