Експерти: Росія не змогла стати повноправним членом "великої сімки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Росія не змогла стати повноправним членом "великої сімки"

323
Росія не змогла стати повноправним членом "великої сімки", а в "великій двадцятці" фактично є спостерігачем, йдеться в підсумковій доповіді "Стратегія-2020".
"Росія так і не стала повноцінним членом "великої сімки", де вона до цих пір не бере участь в обговоренні найбільш важливих економічних питань, а в "великій двадцятці" де-факто зайняла роль спостерігача", - вказується в документі. "Ситуація ускладнюється тим, що інтереси Росії практично не враховуються при регулюванні глобальних економічних процесів", - зазначають автори доповіді.
Вони відзначили також, що "активізація інтеграційних процесів на пострадянському просторі дозволила просунутися у формуванні Митного союзу та основ Єдиного економічного простору, але ці процеси в основному лежать у політичній площині без явних економічних ефектів від інтенсивної інтеграції". Таким чином, "в умовах обмежених можливостей впливу Росії на світовий розвиток її міжнародні позиції в період до 2020 року будуть визначатися суперечливими зовнішніми умовами політичного та економічного розвитку великих країн і регіонів світу". До числа таких умов експерти віднесли "продовження тенденцій глобалізації ринків товарів, послуг і капіталів, зростання світової економіки головним чином за рахунок Китаю, Індії та інших економік, що розвиваються, а також збереження регіональних дисбалансів у торговельній та фінансовій сферах".
Укладачі доповіді вказали також, що економічна криза, що почалася в 2008 році, "привела до різкого загострення проблем, пов'язаних з позиціонуванням Росії у світовій економіці". "Незважаючи на масштабні антикризові програми, глибина економічного спаду в Росії виявилася рекордною серед країн "великої сімки" і БРІКС (Росія, Китай, Індія, Бразилія і ПАР)", - підкреслюється в документі. "Наслідком кризи стало фактичне згортання процесів диверсифікації", - вказується в ньому.
При цьому експерти відзначили, що "криза підсилила залежність країни від сировинного, в першу чергу, паливно-енергетичного сектора, у той час як обробні виробництва значно постраждали від зниження внутрішнього і зовнішнього попиту, падіння доступності інвестиційних ресурсів". "Частка трьох основних товарів російського експорту - сира нафта, нафтопродукти, природний газ - збільшилася з 61,7% в 2007 році до 65,5% у січні - вересні 2011 року", - йдеться в документі.
"Незважаючи на значні зусилля держави, інноваційні процеси, як і раніше, не активізовані, оскільки несприятливий інвестиційний клімат і низький (1-3 роки) горизонт бізнес-планування не мотивують компанії до реалізації довгострокових інноваційних проектів навіть за наявності фінансових ресурсів", - вказується в ньому.
Таким чином, зазначають фахівці, "по ключових напрямах поліпшення міжнародного позиціонування країни, сформульованих у попередній концепції довгострокового розвитку до 2020 року - динамічний розвиток і диверсифікація економіки, зростання її інноваційної складової - за минулі роки відбувся реальний регрес".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас