Компанія Apple коштує дорожче, ніж Польща — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія Apple коштує дорожче, ніж Польща

1357
Ринкова вартість, або ринкова капіталізація компанії Apple досягла 506 млрд доларів, зробивши компанію більш "дорогою", ніж ціла країна - Польща, чий ВВП становить 470 млрд доларів. З такою капіталізацією Apple могла б претендувати на місце 20-ї за розміром економіки світу
Але сенсу порівнювати дві подібні величини, немає, вважає британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі, - ринкова вартість компанії прив'язана до очікуваної вартості всіх її майбутніх прибутків. Тоді як ВВП вимірює вартість товарів і послуг, вироблених країною за один рік.
Як говорить професор Пол де Гров з Лондонської школи економіки, порівнювати величину компанії і держави можна, але при цьому необхідно користуватися правильною методологією.
"Нам необхідно буде спрогнозувати майбутнє зростання ВВП Польщі, і тоді ви візьмете нинішній показник і візьміть до уваги відсоткову ставку", - пояснює професор де Гров.
"Я припускаю, що в результаті показник Польщі буде помножений не менш ніж на п'ять", - додає він. Таким чином, порівняльна вартість Польщі досягне майже 2,5 трлн доларів, і країна істотно випередить Apple.
Є ще один достовірний спосіб порівняння двох величин. Для цього необхідно вирахувати "додану вартість" Apple і порівняти з ВВП Польщі.
"Ми візьмемо продажі компанії Apple і віднімемо все, що є в iPhone, але не вироблено самою Apple", - пояснює професор де Гров. - Наприклад, якісь чипи або екран, які виробили в Китаї. Різницею буде те, що можна назвати доданою вартістю Apple. І цей показник ми порівнюємо з ВВП, який є доданою вартістю Польщі".
За його оцінками, при такому підрахунку відносна вартість Apple зменшиться в чотири-п'ять разів, і компанія виявиться 56-ю у списку найбільших економік, а не 20-ю. Вона буде відставати від Польщі на 36 позицій, опинившись попереду Бангладеш і відразу після В'єтнаму.
"Показники обсягу не дуже багато говорять нам про відносну потужність компанії відносно економіки країни. Держави є суверенними в тому плані, що вони здатні встановлювати правила гри. Вони можуть обкладати компанії податком, і вони це роблять", - пояснює економіст.
Економіст також звертає увагу на те, що компанії переживають більш драматичні злети і падіння, ніж держави. "Подивіться, що сталося з Microsoft. Не так давно компанія Microsoft була найбільшою в світі. Тепер її вага зменшилася. Акції компанії можуть злетіти вгору, але з таким же успіхом можуть і обвалитися", - підсумовує де Гров.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас