Банки сходять в бутік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки сходять в бутік

1313
Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) першою з великих європейських фінансових груп зробила зміну гардеробу. Продавши весь свій український бізнес Євробанку Олександра Адарича, шведи будуватимуть свій бізнес на базі місцевого банківського бізнесу "Акцепт Банку", який не встиг покупатися в нечистотах і який найближчим часом перейменують в "СЕБ Банк Україна". "Перетворившись на корпоративний банк групи SEB в Україні, "Акцепт банк" буде обслуговувати корпоративних та інституціональних клієнтів SEB з країн Скандинавії, Балтії та Німеччині", - повідомила Гванца Ебралідзе, директор департаменту маркетингу і комунікацій "СЕБ Банку".
Змінити свою стратегію на українському фінансовому ринку групу змусили фінансові результати дочірнього банку, який з 2009 р. терпів серйозні (щодо валюти балансу) збитки, незважаючи на те, що "СЕБ Банк" (колишній банк "АЖІО") свого часу називали одним з найбільш "чистих" фінустанов, які купували іноземні банки в Україні.
Це не завадило банку в період кризи втратити близько 460 млн. грн. у вигляді збитків, втративши при цьому близько 400 млн. грн. активів.
Збитки - наслідок агресивної поведінки банку в роздрібному сегменті ринку, яка вилилася в значний обсяг проблемних кредитів. Спочатку спроби групи SEB розвивати роздрібний бізнес - через купівлю харківського "Факторіал Банку" в 2007-му - були досить успішними: з 2007-го по 2009 р. шведи змогли збільшити портфель роздрібних кредитів банку майже в 10 разів, до 1,5 млрд. грн. Саме приріст роздробу став головною причиною втрат "СЕБ Банку" на українському ринку і підштовхнув групу почати роботу в Україні з чистого аркуша.
"Більшість банків з іноземним капіталом, які чесно відображають в балансі рівень проблемної заборгованості і формують резерви, сьогодні поставлені перед простим вибором - або продовжувати дисконтувати капітал, або фіксувати збитки", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. На його думку, обрана SEB стратегія переведення частини активів в новий банк (за оцінками експертів, підприємства з країн Скандинавії, Балтії та Німеччини формують близько 1 млрд. грн. активів) може стати опорною для багатьох банків, витрати яких в Україні можна порівняти із сумами, за які можна реалізувати наявні активи.
Передусім це стосується тих фінустанов, які не сформували тут серйозних взаємин з великими корпоративними клієнтами, - банку "Форум" (його ключовими клієнтами були компанії, пов'язані з колишнім власником фінустанови Леонідом Юрушевим), грецьких банків "Марфін", "Астра" і "Універсал", орієнтованих суто на роздріб, але не мають великої філіальної мережі для збору депозитів (за відсутності підтримки від материнських банків), французького "Креді Агріколь Банку" (колишній "Індекс") і т. п. Групи, що володіють цими банками, або зовсім покинуть український ринок, або переведуть найперспективніші активи в нові банки або в свої корпоративні підрозділи.
Що ж стосується великих гравців, які зуміли утримати серйозні позиції в корпоративному секторі після придбання українських банків, їм пророкують істотне скорочення присутності в роздробі і продаж кредитних портфелів. "Роздрібний бізнес залишиться часткою банків з українським капіталом і одного або двох російських банків, а також, можливо, австрійців", - прогнозує голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
"Якщо всі будуть виходити з ринку, обов'язково хтось зупиниться і вирішить ризикнути, - погоджується з ним голова правління одного з банків з державним капіталом, який побажав не називати себе. - У результаті найбільшими гравцями в держсекторі залишатимуться державні банки, а кращих корпоративних клієнтів розділять росіяни та банки-бутіки, які займуться дочірніми компаніями, що обслуговуються в їхніх материнських банках в ЄС".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас