Спирт женуть до приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спирт женуть до приватизації

508
Мінагрополітики планує приватизувати частину заводів "Укрспирту" з умовою, що нові власники будуть виробляти на них виключно біоетанол. Втім, попит на цей продукт в Україні невеликий, а експорт скрутний, відзначають експерти. На їхню думку, інвестори можуть зацікавитися цими підприємствами хіба що при зміні правил використання біопалива в Україні або в надії згодом почати на них виробництво харчового спирту.
20 заводів з виробництва спирту, що входять до держпідприємства "Укрспирт", найближчим часом планується підготувати до приватизації, заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. За його словами, мова йде про підприємства, "не зайняті у виробництві спирту" і які, по суті, простоюють. Після продажу приватному інвестору вони повинні будуть зайнятися випуском біоетанолу. Ця ініціатива є частиною програми оптимізації роботи "Укрспирту". Нагадаємо, наприкінці минулого року перший віце-прем'єр Андрій Клюєв зажадав повністю реформувати збиткову держкомпанію.
В "Укрспирті" повідомили, що не знайомі з планами Міністерства аграрної політики і продовольства. Втім, в.о. генерального директора підприємства Андрій Дмитрієв розповів, що схожі варіанти вже розглядалися раніше. Сьогодні біоетанол в Україні виробляють і експортують всього дві компанії. Проте зробити зі звичайного заводу підприємство з випуску цього продукту нескладно. "Це справа одного-двох місяців, - упевнений Дмитрієв. - Тим більше що з 60 заводів "Укрспирту" сьогодні працюють лише 20".
Про приватизацію спиртзаводів в Україні говорять давно. У 2006 році в Кабінеті міністрів заявили, що частина заводів буде приватизована. У 2008 і 2009 роках пропозиції з їх продажу розглядав парламент. Однак безрезультатно. На початку 2011 року після перетворення "Укрспирту" з держконцерну в держпідприємство уряд вніс його до списку об'єктів, що не підлягають приватизації. До цього в ньому містилася заборона на продаж спиртовиробничих потужностей. Таким чином, продавати підприємство цілком сьогодні заборонено. Окремі ж заводи після переведення їх на баланс інших державних структур або передачі фонду держмайна - можна. Більше того, в "Державній програмі приватизації на 2012-2014 роки" йдеться про необхідність їх продажу. Тепер для того, щоб приватизувати спиртзавод, необхідно всього лише вивести його зі складу держкомпанії, передавши на баланс будь-якого іншого підприємства.
Поки в Україні попит на біоетанол відсутній. Великі виробники пального відмовляються додавати його в бензин, оскільки це небезпечно для автомобілів, стверджує заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев. "В уряді вважають, що виробники зацікавлені додавати біоетанол в бензин, оскільки це знижує його вартість. Але вироблений українськими заводами біоетанол не відповідає європейським стандартам якості - в підсумку споживачі дуже скоро починають відмовлятися від пального, що містить цю добавку", - пояснює він.
Микола Присяжнюк оцінив можливості виробництва біопалива майже в 5 млн т на рік, що, на його думку, дозволить на 30% замістити імпорт світлих нафтопродуктів. Проте відповідно до прийнятих в Україні стандартів вміст біоетанолу в будь-якому вигляді пального не повинен перевищувати 5%, підкреслює пан Рябцев. "Відповідно до звіту Мінагрополітики, в 2011 році виробництво біоетанолу зросло в 18 разів. Однак стандарти за цей час не змінювалися. Його купують нечистоплотні компанії, які розбавляють бензин біопаливом у великих пропорціях, що виводить з ладу автомобілі споживачів", - говорить експерт.
Брак попиту на внутрішньому ринку компенсується попитом у сусідній Східній Європі, вважає виконавчий директор компанії Fluel Alternative Юлія Березовська. До того ж виробники біопалива звільнені від сплати акцизного податку, а також 25-процентного податку на прибуток. Втім, Геннадій Рябцев відзначає, що ціни на український біоетанол втричі вищі, ніж на пальне з Бразилії, і це робить вітчизняних виробників неконкурентоспроможними.
Учасники ринку також не відкидають, що на приватизованих заводах все ж буде проводитися саме харчовий спирт. "Спиртовий ринок на сьогодні вже тінізований на 60-70%, і заводи після приватизації просто офіційно поміняють власника", - резюмує представник однієї з алкогольних компаній, який побажав залишитися неназваним.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас