Тут тимчасові? Злазь! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тут тимчасові? Злазь!

2392
Зовсім недавно, 2 березня, НБУ відкликав банківську ліцензію і почав процедуру ліквідації Інпромбанку (м. Харків) - останньої фінустанови, що перебувала під контролем тимчасової адміністрації (ТА) регулятора. В 2008-2010 рр. тимчасове управління вводилося в 27 вітчизняних банків. 20 з них зараз перебувають в стадії ліквідації.
І тільки сім намагаються повернутися до нормальної роботи: три фінустанови (банк "Київ", Укргазбанк і "Родовід-Банк") були націоналізовані, а приватних інвесторів-рятівників пощастило знайти тільки для чотирьох проблемних банків. Формально, криза на банківському ринку завершена. Залишається підбити підсумки.
Приватним чином
Аналізуючи практику останніх років з виведення банків з кризового стану, можна дійти висновку, що швидше за все - буквально за два місяці - зі складною ситуацією впоралися в Промінвестбанку (ПІБ). В кінці 2008 р. сім'я Матвієнко втратила контроль над проблемним на той час ПІБом, який був викуплений російським державним Внєшекономбанком.
У березні 2009 р. з ПІБу була виведена ТА. Новий власник затіяв грандіозну реорганізацію, зокрема, скоротив регіональну мережу банку майже в шість разів - до 140 відділень. Крім того, через велику частку проблемних кредитів, виданих колишніми власниками, ПІБ тільки за підсумками 2011 р. зумів продемонструвати невеликий прибуток - близько 30 млн грн. У 2009-2010 рр. він входив до числа найбільш збиткових фінустанов країни.
Банк "Національний Кредит", також раніше підконтрольний сім'ї Матвієнко, в 2009 р. був викуплений приватним інвестором - колишнім банківським менеджером Андрієм Оністратом. Однак фінустанові досі не вдалося вивести на беззбиткову діяльність (причина та ж - великий портфель раніше виданих проблемних кредитів): у 2011 р. його збиток становив 45 млн грн.
До речі, для покриття збитків необхідні все нові вливання капіталу. Не виключений варіант, що резерви у Оністрата виснажилися, тому він був змушений залучити партнерів в особі компанії "Асканія Груп", бенефіціарами якої є брати Валерій і Сергій Горбані. Вони будуть контролювати 30% акцій "Національного Кредиту".
Відносно швидко був знайдений інвестор для санації "Західінкомбанку" (м.Луцьк). На початку 2010 р. його контрольний пакет акцій викупило ВАТ "Недиверсифікований закритий венчурний інвестиційний фонд "Інноваційні стратегії". За неофіційною інформацією, кінцевий власник даної структури - Іван Аврамов, основний бізнес-партнер народного депутата від ПР Юрія Іванющенка. Згодом 51%-ним пакетом акцій банку заволоділа компанія Parroks Corporation Limited (Великобританія).
Після виведення ТА і зняття мораторію на задоволення вимог кредиторів "Західінкомбанк" ще довго не виплачував громадянам депозити, тому що акумулював кошти для погашення рефінансування, отриманого від НБУ. Крім того, у банку так і не був призначений повноцінний голова правління, його обов'язки вже третій рік виконує Максим Гриценко.
Не вражають і показники роботи фінустанови. За три останні роки його активи скоротилися з 1,3 млрд грн. до 800 млн грн. Портфель депозитів населення за вказаний період зменшився удвічі - до 347 млн грн. Нагадаємо, що до кризи "Західінкомбанк" займав лідируючі позиції в своєму регіоні.
Найдовше, майже три роки, тривала епопея з оздоровленням "Надра Банку". На певному етапі він був кандидатом на націоналізацію, проте держава так і не взяла участь у його капіталі. Лише в серпні 2011 р. з фінустанови було виведено ТА, і вона формально повернулася на ринок. Банк відійшов під контроль компанії "Центрогаз Холдинг ГмбХ" (Австрія), бенефіціаром якої є Дмитро Фірташ.
Зараз понад 30% зобов'язань банку - це рефінансування від НБУ (близько 7 млрд грн.). Друге джерело фондування (понад 6 млрд грн.) - кошти юридичних осіб, пов'язаних з новим власником банку. Водночас, і це було цілком прогнозовано, банк має проблеми не лише із залученням нових депозитів від населення, але і з утриманням існуючих вкладників. Тільки за жовтень - грудень 2011 р. відтік коштів населення склав понад 0,5 млрд грн.
У результаті до початку 2012 р. портфель коштів населення "Надра Банку" зменшився до 2,6 млрд грн. Нагадаємо, що до кризи цей показник перевищував 10 млрд грн. Справедливості заради відзначимо, що за підсумками лютого "Надра Банк" відзвітував про приріст термінових вкладів населення в розмірі 30 млн грн. і збільшення залишків на поточних рахунках - на 28 млн грн.
І все ж треба визнати, що для банку з регіональною мережею в 540 відділень це більш ніж скромний результат, тим більше якщо врахувати, що по банківській системі в цілому приріст коштів населення в лютому склав рекордні 8 млрд грн. І тим не менш "Надра Банк" примудряється активно кредитувати великий бізнес. Тільки в січні поточного року він видав кредитів юрособам на 250 млн грн.
Націоналісти
Як відомо, в 2009 р. уряд прийняв рішення про націоналізацію трьох фінустанов - Укргазбанку, банку "Київ" і "Родовід-Банку". За офіційною версією, Укргазбанк був узятий під зовнішнє управління лише формально, щоб відповідати критеріям, що висуваються Кабміном до претендентів на державні гроші.
В цілому він отримав з бюджету в статутний фонд близько 10 млрд грн. Проте баланс фінустанови досі перевантажений проблемною заборгованістю за кредитами. Зважаючи формування резервів під "проблемку", за підсумками 2011 р. Укргазбанк задекларував 3,6 млрд грн. збитку. Незважаючи на це, він активно видає нові позики, що дозволяє йому утримуватися в групі найбільших банків.
Після масштабного списання під кінець 2011 р. проблемної заборгованості в розмірі близько 1 млрд грн. активи націоналізованого банку "Київ" скоротилися до 2,7 млрд грн. Не дивно, що за підсумками року фінустанова виявилася в останній, четвертій, групі банків за класифікацією НБУ.
Нагадаємо, що зважаючи на невеликі розміри банку "Київ" свого часу велося багато суперечок з приводу доцільності його націоналізації державою. Нині майже половину зобов'язань фінустанови становить рефінансування від Нацбанку.
При цьому, судячи зі звітності, банк не досяг успіху в роботі з юридичними особами. На початок 2012 р. залишки на депозитних і поточних рахунках цієї категорії клієнтів - менше 100 млн грн. Портфель коштів населення скоротився до 600 млн грн., тоді як на початку кризи перевищував 2 млрд грн.
З "Родовід-Банку" тимчасова адміністрація була виведена тільки у вересні 2011 р. Тоді ж Кабмін прийняв рішення створити на базі "випотрошеної" фінустанови санаційний банк. Нагадаємо, що раніше депозити населення з цього банку були переведені в Ощадбанк. Тепер баланс "Родовід-Банку" складається з проблемних кредитів на 10 млрд грн. (активи), а також рефінансування від НБУ і капіталу, сформованого за рахунок бюджетних грошей (пасиви).
Згідно з постановою НБУ №471 від 23.12.11 р., завдання санаційного банку складається в проведенні роботи з активами держбанків і банків, у капіталізації яких взяла участь держава. Таким чином, "Родовід-Банк" працюватиме з проблемними активами Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку і банку "Київ".
Зараз регулятор розробляє механізми передачі проблемних активів в санаційний банк. У Мінфіні вважають, що "Родовід-Банк" володіє достатнім рівнем капіталізації, що дозволяє йому виконувати функції санаційного банку без додаткових державних коштів.
Спасу немає
Три чверті проблемних банків, в які НБУ вводив ТА, рано чи пізно вирушали на ліквідацію. У більшості випадків мова йшла про невеликих гравців. Таким чином, можна констатувати, що в цілому існуючий механізм тимчасового адміністрування та санації банків виявився неефективним.
По-перше, регулятор часто брав під свій контроль проблемні банки занадто пізно - власники і менеджмент встигали вивести з фінустанов ліквідні активи. По-друге, тимчасові адміністратори надто довго засиджувалися в проблемних банках. Повноваження ТА, як правило, продовжувалися по декілька разів.
Як наслідок, вкладники проблемних банків більше року не мали доступу до своїх заощаджень. До того ж внаслідок обліку показників діяльності проблемних банків (фінансовий результат і обсяг проблемних кредитів) в загальнобанківській статистиці погіршувалися показники всієї системи, і тим самим підривалась довіра громадськості до банківського сектору.
Відзначимо також, що час від часу спливали факти відвертих зловживань з боку самих тимчасових керуючих проблемними банками. Більше того, в деякі фінустанови ТА вводилися двічі, з проміжними перервами. Зокрема, подібної долі були удостоєні Діалогбанк, Інпромбанк, банки "Столиця" і "Володимирський".
Такі прецеденти найбільше шкодили банківській системі в цілому. І це не дивно. Виводячи ТА з банку, регулятор сигналізував ринку: банк оздоровлений, з ним можна працювати, давати кредити, розміщувати депозити. Але буквально через кілька місяців НБУ знову брав раніше оздоровлений банк під контроль, заново вводячи в ньому мораторій на задоволення прав кредиторів. Всякий раз подібні ситуації закінчувалися відправкою банку на ліквідацію.
До речі, процедура ліквідації надто розтягнута в часі. Так, досі не завершена ліквідація жодного банку, збанкрутілого під час останньої кризи.
Наприклад, банк "Причорномор'я" ліквідується вже майже три роки. Варто зазначити, що новий порядок оздоровлення проблемних банків, передбачений нещодавно прийнятим Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", обмежує терміни роботи ТА трьома місяцями, а для системних банків - шістьма місяцями. Крім того, скасовується мораторій на виплату депозитів вкладникам на період роботи зовнішнього менеджменту.
Маленькі радості
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вже практично завершив процес виплати компенсацій по більшості банків, що збанкрутували в останні роки. В цілому він виплатив майже 90 тис. вкладникам ліквідованих банків 3,5 млрд грн., тобто в середньому близько 39 тис.грн. в одні руки. Для довідки: на 1 березня активи ФГВФО становили 5,3 млрд грн.
Водночас з'являються прецеденти, коли Фонд припиняє виплату компенсацій. Першими в такій ситуації в минулому році виявилися вкладники банку "Володимирський": на вимогу Головного слідчого управління МВС у рамках розслідування кримінальної справи виконавча дирекція Фонду прийняла рішення призупинити виплати гарантованих сум відшкодувань.
Пізніше на вимогу СБУ були зупинені виплати вкладникам Соцкомбанку (м.Одеса). Примітно, що Фонд не дає даних на 1 березня про статистику виплат компенсацій по банках "Володимирський", "Синтез" та "Столиця".
Чиїх будете
Цікаво, що більшість збанкрутілих під час кризи банків належали досить відомим вітчизняним бізнесменам і навіть політикам. Наприклад, самостійно пережити кризу не змогли два банки (Укргазбанк і Іпобанк), підконтрольні Василю Горбалю, народному депутату від ПР, а також члену ради НБУ.
Бізнесмену Павлу Борульку, родичу колишнього Генпрокурора Олександра Медведька, приписують докризовий контроль над трьома згодом збанкрутілими банками - "Європейський", "Національний Стандарт" і "Володимирський". Більше того, сам Борулько був затриманий правоохоронцями в грудні 2011 р. на території Білорусі.
До слова, кримінальних переслідувань не вдалося уникнути багатьом екс-банкірам. У грудні 2011 р. Київське управління СБУ затримало Миколу Марченка, колишнього голову правління і співвласника банку "Київ". Йому інкримінують розкрадання коштів банку, а також видачу кредитів на підставних осіб.
У травні 2011 р. за підозрою у фінансових махінаціях був затриманий Валерій Бабич, директор ЗАТ "Трест" Київміськбуд-1 "(входить до будівельної корпорації "Столиця"). Зазначимо, що Бабич був власником збанкрутілого банку "Українська Фінансова Група", а президент корпорації "Столиця" і колишній власник однойменного банку Валентин Ісак перебуває в розшуку.
Криза позбавила банківських дітищ таких бізнесменів, як Володимир Костерін (Трансбанк), Олександр Лойфенфельд (банк "Синтез"), Валерій Ксьонзенко ("Банк регіонального розвитку"), Сергій Чернишов ("Земельний Банк"). Також перебуває в стадії банкрутства банк "БІГ-Енергія" пов'язували з братами Григорієм та Ігорем Суркісами. До кризи співвласником Інпромбанку був Володимир Семиноженко, колишній віце-прем'єр-міністр.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас