Перехід на російський рубль загрожує для Білорусі грецьким сценарієм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід на російський рубль загрожує для Білорусі грецьким сценарієм

Валюта
1136
У Мінську задумалися про перехід на російський рубль в ім'я розширення імпорту. Російські експерти застерігають: побічним ефектом може стати втрата конкурентоспроможності Білорусі, Росія ж виявиться у виграші.
У білоруському парламенті знову прозвучав заклик до якнайшвидшого введення російського рубля на території країни. На думку голови Ради республіки нацзборів Білорусі Анатолія Рубінова, даний крок дозволить вирішити проблему низької вартості білоруського рубля як національної валюти. Російські експерти вважають, що перехід республіки на російський рубль більше вигідний Москві, а Мінськ ризикує втратити економічну і - частково - політичну незалежність.
Відмова від національної валюти: помилка чи порятунок
Мотивуючи необхідність переходу Білорусі на російський рубль, Анатолій Рубінов (на сторінках головного офіційного видання країни - газети "Радянська Білорусія"), заявив, що єдина валюта не тільки прискорить інтеграційні процеси в рамках Союзної держави Росії і Білорусі, але і дозволить Мінську вирішити проблему низької вартості білоруського рубля як національної валюти. За його словами, остання проблема сьогодні, в свою чергу, перешкоджає розширенню імпорту.
Російські економісти вважають можливу відмову від національної валюти поспішним кроком. "Це буде дуже великою помилкою для Білорусі, - заявив в інтерв'ю DW перший віце-президент Асоціації регіональних банків Росії (АРБР), колишній заступник голови Центробанку РФ Олександр Хандруєв. - Справа не тільки в тому, що це спричинить часткову втрату політичного суверенітету країни, але і в тому, що в разі введення російського рубля республіка фактично втратить можливість проводити незалежну грошово-кредитну політику і політику обмінного курсу". За його словами, білоруська економіка "стане заручницею" сировинної моделі економічного розвитку, яка склалася в Росії.
Декотрі фахівці припускають, що невеликий плюс в переході на російський рубль все ж є. Так, на думку директора з аналізу фінансових ринків і макроекономіки керуючої компанії "Альфа-Капітал" Володимира Брагіна, цей захід дозволив би знизити валютні ризики для білоруського населення та бізнесу. "Крім того, виборцям, втомленим від коливань валютного курсу та обмежень на валютні операції, буде приємно отримати замість ненадійних грошових знаків тверду валюту", - зазначив він в інтерв'ю DW.
"Ведення рубля дозволить стабілізувати ціни", - упевнений начальник аналітичного відділу інвесткомпанії "Грандіс Капітал" Денис Барабанов. Однак, обмовляється експерт, "рубль також знизить конкурентоспроможність економіки, прямий аналог тут - Греція в Єврозоні". Він також не сумнівається в тому, що політично даний крок посилить залежність Мінська від Москви.
Мотивація російської сторони
Росія, безумовно, виявиться у виграшному становищі, хоча не сказати, щоб "дивіденди" її були казковими. Як каже Денис Барабанов, у Росії в Білорусі два ключові інтереси: це збільшення політичного впливу і скупка основних білоруських підприємств. "З цією метою і створюються різні економічні "проекти", і тому навіть така утопічна пропозиція, як введення російського рубля на території Білорусі, теоретично може втілитися в реальність", - заявив він DW. При цьому експерт упевнений, що прийняття Білорусі в рублеву зону не підвищить імідж рубля.
Опосередкована економічна вигода для Росії може полягати в тому, додає Володимир Брагін, що валютний союз зі слабкою економікою не дозволить російському рублю зміцнюватися - для російської економіки сильний рубль невигідний, оскільки б'є по конкурентоспроможності ненафтового сектора. "Наявність слабкого сателіта у валютному союзі полегшить завдання захисту рубля від зміцнення", - відзначає Брагін.
Альтернативи і прогнози
Так чи інакше, російські експерти сумніваються в тому, що рішення про введення в Білорусі російського рубля буде прийнято в поточних умовах. "Швидше, продовжиться політика "обміну" російських кредитів на частки в ключових білоруських підприємствах", - припускає Денис Барабанов.
А Олександр Хандруєв вважає, що кращим варіантом могла б бути угода білоруської грошової влади з ЦБ Росії про узгоджену політику обмінного курсу - "вироблення якогось валютного коридору, в рамках якого повинен був би діяти Банк Білорусі". Ще один прийнятний, на думку банківського фахівця, варіант - запровадження currency board, тобто прив'язки білоруського рубля до російського, але з обмеженнями.
У разі ж прийняття остаточного рішення про перехід на російський рубль технічно ніяких проблем виникнути не повинно. "Протокол про наміри можна підписати хоч завтра, - каже колишній заступник голови ЦБ. - А робити по суті практично нічого не потрібно. Національний банк Білорусі збережеться, він буде виконувати колишні функції, інша справа, що всі рішення, що стосуються обмінного курсу та грошово-кредитної політики, прийматимуться в Москві".
Проблема друкування грошей, за словами фахівця, взагалі не стоїть: "Грошова маса не збільшиться, тому що паралельно будуть вилучатися білоруські рублі. Банку дадуть право емітувати російські рублі, але за умови, що він повинен буде на цю ж суму внести депозит в центральний банк, вилучивши з обігу ті ж кошти".
Євлалія Самедова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас