Частка парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня в історії людства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня в історії людства

55
За даними вчених, у 2011 році вміст двоокису вуглецю в атмосфері становив 390 часток на мільйон (390 молекул CO2 на мільйон молекул атмосферних газів), і це найвищий рівень за останні 800 тис років.
Частка парникових газів в атмосфері Землі досягла найвищого рівня в історії людства. Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді австралійської урядової Організації наукових і промислових досліджень Співдружності (CSIRO) і Бюро метеорології. За даними вчених, у 2011 році вміст двоокису вуглецю в атмосфері становив 390 часток на мільйон (390 молекул CO2 на мільйон молекул атмосферних газів), і це "найвищий рівень за останні 800 тис. років", повідомляє ИТАР-ТАСС.
Зміни світового клімату, за якими ведуться спостереження в даний час, "не можуть бути пояснені тільки природними флуктуаціями", наголошується в доповіді. В документі підкреслюється, що промислові викиди в атмосферу "грають все більш значну роль у визначенні температури повітря". "З отриманих даних випливає висновок про те, що процес глобального потепління триває, і що головним чинником цього процесу є діяльність людини", - йдеться в доповіді.
"Ми зареєстрували деяке зниження викидів двоокису вуглецю в атмосферу під час світової фінансової кризи, - повідомила виконавчий директор CSIRO Меган Кларк. - Однак зараз обсяги таких викидів знову почали стійко підвищуватися". Згідно з прогнозом австралійських дослідників, протягом найближчих п'яти років вміст двоокису вуглецю в атмосфері складе 400 часток на мільйон.
Крім того, як встановили учені, рівень води в світовому океані сьогодні на 21 см вищий, ніж він був у 1880 році, коли почали проводитися точні виміри, а середньодобова температура повітря в Австралії приблизно на один градус вища, ніж 100 років тому.
Для Австралії наслідки глобального потепління виражаються в останні роки, перш за все, в рясних дощах на сході країни, де проживає приблизно 80% її населення. За своїм характером ці зливи стають все більш схожими на тропічні, сказав один з авторів дослідження Пол Фрезер. "Середземноморська погода, до якої ми звикли, схоже, відходить в минуле", - додав учений.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас