Nord Stream і дорогий газ позбавили Україну частини транзиту з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nord Stream і дорогий газ позбавили Україну частини транзиту з РФ

Енергетика
380
Україна, якщо і грілася в холоди російським газом понад міру, то в межах розумного - виявляється, частина палива, спочатку призначена для транзиту по території незговірливого сусіда, пішла з Росії до Європи через Білорусь і Балтику, сказало джерело в російській газовій монополії Газпром, пише Рейтер.
Офіційно Газпром відмовився від коментарів, у той час як Україна охоче з цим погодилася і відразу заявила, що транзит російського газу через її територію, припинити який РФ погрожувала зовсім недавно, цього року збережеться на рівні 2011 року.
Українська держмонополія Укртрансгаз підбила у вівторок підсумок зимового протистояння з російським постачальником газу Газпромом: за її даними, транзит газу з РФ через Україну в Європу і країни СНД впав в січні-лютому 2012 року майже на 12 відсотків до 17,7 мільярда кубометрів з 20,1 мільярда за аналогічний період 2011 року.
Аномальні затяжні морози в кінці січня і лютому викликали різкий попит на паливо як усередині Росії, так і в Євросоюзі. Споживачі на Заході фіксували спад поставок, однак Газпром заявляв, що виконує всі зобов'язання, а відхилення реального прокачування від заявок не перевищує 15 відсотків.
У лютому Газпром назвав винуватцем проблем своїх європейських клієнтів Україну, яка, за версією російського газового монополіста, в холоднечу відбирала для своїх потреб підвищені обсяги палива. Це Україна офіційно заперечила.
Тепер до вже озвученого пояснення зниження прокачування несанкціонованим відбором газу сусідом-транзитером Газпром додав й інше - частина обсягів палива була перенаправлена на інші маршрути.
Перенаправлення настільки затребуваного в морози російського палива на газопровід Північний потік (Nord Stream), що постачає Європу, і до Білорусі підтвердив у вівторок і міністр енергетики України Юрій Бойко. Він вважає, що, незважаючи на зимовий інцидент, РФ збереже в поточному році обсяг транзиту газу через Україну.
"По максимуму були завантажені Блакитний потік і Ямал-Європа, плюс частина газу - і це головне - пішла на Nord Stream", - сказало Рейтер джерело в газовій монополії у вівторок.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас