У США PepsiCo і Coca-Cola борються з податком на газовану воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США PepsiCo і Coca-Cola борються з податком на газовану воду

307
У США PepsiCo, Coca-Cola і Американська асоціація виробників напоїв продовжують боротьбу з податком на солодкі безалкогольні напої.
Минулого місяця законодавці Гавайських островів відмовилися від введення податку, через який кожна банка з газованою водою подорожчала б на 17 центів. Це була друга спроба, що провалилася, незважаючи на особисту підтримку губернатора Ніла Аберкромбі, пише Bloomberg.
Як і багато інших прихильників податку на солодкі напої, Аберкромбі стикнувся з добре фінансованою лобістською кампанією, організованою виробниками газованої води, передає BFM.ru. З початку 2009 року PepsiCo, Coca-Cola і Американська асоціація виробників напоїв витратили 70 млн. доларів на лобіювання власних інтересів, свідчать дані Центру наукових і громадських інтересів, ще одного прихильника податку на газовану воду.
Прихильники здорового способу життя сходяться на тому, що безалкогольні напої є шкідливим джерелом цукру, який присутній в раціоні практично будь-якого американця. За даними Центру з контролю захворюваності, в США близько 35% дорослих і 17% молодих (всього приблизно 90 млн. осіб) страждають ожирінням. Деякі фахівці вважають, що введення податку на безалкогольні напої є найбільш ефективним методом для того, щоб змінити ситуацію.
Напередодні президентських виборів, багато міст і штатів можуть спробувати ще раз змусити прийняти цей податок.
Опоненти введення податку на безалкогольні напої стверджують, що це не що інше, як грабіж.
У 2009 році президент США Барак Обама рекомендував досліджувати федеральний податок на солодкі напої на предмет того, чи не може він бути корисним для фінансування реформи охорони здоров'я.
Завзяття, з яким законодавці кинулися розробляти податок на солодкі напої, пояснюється не тільки турботою про здоров'я населення, а й необхідністю чимось заповнити дірки в бюджеті.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас