ВР збільшила межу вартості безподаткового ввезення товарів в 2,5 рази - до 500 євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР збільшила межу вартості безподаткового ввезення товарів в 2,5 рази - до 500 євро

1644
Верховна Рада України (ВР) прийняла в цілому в другому повторному читанні з пропозиціями Президента в редакції профільного комітету після доопрацювання закон № 8130-д "Митний кодекс України". "За" проголосували 264 народні депутати при мінімально необхідних 226.
У законі враховано повністю або редакційно всі поправки Президента. Так, закон передбачає передачу всіх повноважень з видачі наказів нормативного характеру від Держмитслужби Міністерству фінансів України, зменшення загальної вартості товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні і морські пункти пропуску, з 1000 (в проекті відповідного закону) до 500 євро, варто зазначити, що в чинному Митному кодексі ця сума становить 200 євро; збільшення загального терміну тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування з 183 днів до одного року; виняток митної брокерської діяльності з числа видів діяльності, на здійснення яких митними органами відповідно до Митного кодексу надаються дозволи, і залишення в силі чинного порядку ліцензування цієї діяльності; вилучення з Митного кодексу положень, які надають митним органам право на здійснення судово-експертної діяльності; приведення термінів застосування адміністративних стягнень за порушення митних правил у відповідність до положень Кодексу України про адміністративні правопорушення; вилучення з Митного кодексу положень, які надають митним органам право самостійно виконувати рішення судів про конфіскацію товарів, транспортних засобів у разі, якщо такі товари, транспортні засоби були попередньо видалені цими органами.
Крім того, як заявив голова профільного комітету Віталій Хомутинник, відповідний закон набере чинності через місяць з моменту його підписання Президентом.
Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла Митний кодекс в цілому як закон 3 листопада 2011 р. Через два місяці, 11 січня Віктор Янукович ветував закон, бо він порушує конституційні гарантії права на підприємницьку діяльність, права власності, не відповідає Конституції України, іншим законам України; створює ризики ухилення від оподаткування, уникнення відповідальності за порушення митних правил. Також Президент запропонував відтермінувати дату набрання Кодексом чинності до 1 січня 2013 р. Крім того, він запропонував зменшити вартісну межу ввезення товарів без сплати податків з 1 тис. євро до 500 євро. А безмитно ввезти на митну територію України можна товари на суму 1 тис. євро тільки через аеропорти. Поки безмитно на територію України можна ввозити товари, вартість яких не перевищує 200 євро.
Після того, профільний комітет доопрацьовував проект документа, а Віктор Янукович наполягав на тому, щоб новий звід правил набрав чинності в наступному році, тоді як у комітеті вважають, що Митний кодекс може бути введений в другому півріччі або другому кварталі 2012 р.
За якнайшвидше прийняття Митного кодексу виступала і Американська торгова палата в Україні, яка закликала Верховну Раду підтримати пропозиції глави держави та прийняти закон під час поточної парламентської сесії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас