Держава поспішає на допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава поспішає на допомогу

Казна та Політика
641
Головне гасло сучасності - "проактивна соціальна політика", що передбачає створення "інституту соціального інспектора". Розшифровка цієї заявки зводиться до того, що держава не тільки буде допомагати інвалідам, чорнобильцям і т. п. Але виявляти їх, знаходити і приходити їм на допомогу. Як Чіп і Дейл.
Проголошено, ні більше ні менше, рух держави назустріч соціально незахищеній частині населення. Це приблизно, на думку першого заступника адміністрації президента України Ірини Акімової, 4 млн. громадян. Офіційно. Хоча насправді, за її ж словами, їх десь 18 мільйонів. Держава в терміновому порядку почне вирішувати проблеми "непрацездатних, одиноких людей, сімей з великою кількістю дітей і т. п." Інститут проактивної соціальної політики, на думку чиновниці, має стати тією структурою, яка рухається назустріч нужденним. "Він змусить людей повірити державі", - з пафосом зауважила заступник голови АП.
Конкретніше - щодо частини матеріальної допомоги. Підвищення пенсій з травня восьми мільйонам пенсіонерів на 103,6 грн. Колишнім військовослужбовцям - 606 тис. осіб - підвищення пенсій на 180 грн. На це потрібно 10 млрд. грн. На ліки скоро будуть "референтні ціни". Акімова обіцяє знижки на популярні медичні препарати на 25%. Ще в 6 млрд. грн. обійдеться повернення банківських вкладів часів СРСР. Але тут повинна проводитися агітація серед населення, щоб воно не відразу вистачало "Юліну тисячу", а залишило цю суму на депозиті під вигідні відсотки.
Весь президентський соціальний пакет "коштує" 16 млрд. грн. Звідки візьмуться додаткові гроші?
Через збільшення економічного зростання - 10-11 млрд. грн. - вони нібито закладені в бюджет. Нові доходи будуть за рахунок податків на експорт-імпорт. Податок на багатство - принесе до 0,5 млрд. грн. Лібералізація ринку копалин - ще 5-5,5 млрд. грн. Плюс - детінізація зарплати.
З приводу "податків на багатство" Акімова роз'яснила, що багаті люди вже в курсі: "Більшість з них все розуміють. Суспільство готове підвищувати податки на високі доходи". Високий дохід - це понад 25 прожиткових мінімумів. Додатковий податок буде вводитися на житлову площу, якщо квартири понад 200 кв. м, а будинки - понад 400 кв. м.
Кореспондент "i" поставив питання про те, що коли в жовтні пройдуть парламентські вибори, чи не піднімуться тарифи і ціни на продукти? Чи не впаде основний тягар від підвищення пенсій і пільг на плечі звичайних платників податків. Акімова відповіла наближено, але не зовсім "по темі". Вона сказала, що до гіперінфляції ці виплати не призведуть. Рівень інфляції, за підрахунками Мінфіну, буде 1-1,5% (мабуть, на додачу до прогнозованої. - Ред.).
Експерти дуже скептично оцінюють економічну частину президентського соцпакету. "Ці ініціативи та підрахунки - з області психіатрії, а не економіки, - сказав "i" екс-міністр економіки Сергій Терьохін. - А я не психіатр. Але пройдемося по "кісточках". Як детінізацію зарплати вони здійснять? Можете не відповідати... Тепер з приводу податку на багатство. Вони вирішили обкладати туфлі з крокодилячої шкіри. Це і прокурори, які все життя на держслужбі? Прокурори можуть сказати: а мені бабуся залишила у спадок перед революцією. І все. Теорія повинна підтверджуватися практикою. Тут цього немає".
На думку Терьохіна, все це - популізм в абсолюті. Але електорату тема "пощипати багатих" подобається. Насправді, це спроба відвернути увагу людей на туфлі з крокодила. "Маса заводів дає олігархам дивіденди, що не обкладаються податками. А заповнювати ці 16 млрд. грн. будуть не олігархи, а звичайні платники податків", - вважає депутат.
Про політичний аспект президентських ініціатив висловив свою думку "i" політолог Володимир Фесенко: "На мій погляд, у популізмі нинішній владі далеко до її попередників. Але їх мотив ясний: треба "підгодувати" виборців перед виборами". Що стосується соціалки, то, на думку експерта, це спроба її змінити. Ще з радянських часів у цій галузі нічого не відбувалося. "Ні Ющенко, ні Тимошенко не спробували реформувати соціальну сферу. Але Ірина Акімова тільки плани добре формулює. А тут мало декларувати, треба, щоб було кому впроваджувати. Реформатор-теоретик - тільки піар. Чому і хочуть Порошенка в уряд: дефіцит тих, хто уміє втілювати реформи, а не їх вигадувати", - резюмував Фесенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас