Єврогрупа затвердила програму надання Греції другого траншу фіндопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогрупа затвердила програму надання Греції другого траншу фіндопомоги

Казна та Політика
287
Міністри фінансів країн єврозони - Єврогрупа ухвалили політичне рішення запустити програму надання Греції другого траншу фінансової допомоги, передає Reuters. Мова йде про виділення республіці 130 млрд євро для подолання боргової кризи.
Раніше "трійка" кредиторів (Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк і Євросоюз) висувала умову, що відкриє Афінам доступ до зазначених коштів, тільки після того як уряд республіки закінчить обмін державних облігацій знаходяться на руках у представників приватного сектора. Вдень 12 березня міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос відзвітував про те, що його відомство закінчило обмін облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, випущених в рамках грецького права.
"Окремі технічні деталі цієї програми ще належить уточнити в п'ятницю (16 березня)", - зазначив голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер. Крім того, він підтвердив, що фінансові органи ЄС переглянули прогноз щодо обсягу грецького боргу до 2020р. і знизили його рівень до 116% від національного ВВП.
Основною надією на скорочення обсягу державного боргу є продовження участі приватного сектора в його реструктуризації. Раніше експерти вважали, що до 2020 р. рівень держборгу не опуститься нижче 121,5-120% від ВВП.
"Рівень грецького боргу може скоротитися значно нижче 120%, все залежить від обсягу угод по грецьких облігаціях і облігаціях, випущених в рамках іноземного права", - повідомило джерело.
Нагадаємо, 21 лютого міністри фінансів країн ЄС домовилися про надання другого кредитного траншу Греції. Основною умовою для виділення Греції другого пакета фінансової допомоги є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро. Перший пакет фінансової допомоги в розмірі 110 млрд євро був наданий Греції в травні 2011 р.
В обмін на новий транш від зовнішніх кредиторів Греція погодилася здійснити план економії, який передбачає зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, до вимог ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи", перш ніж фінансова допомога буде надана.
Наступною метою роботи Єврогрупи стане вирішення економічних проблем Іспанії, зокрема, необхідно вжити заходів щодо приведення бюджетних показників у відповідність з нормами Нового бюджетного пакту, а також вжити заходів щодо скорочення безробіття.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас