ЦБ КНР: У Китаю є ресурси для лібералізації валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ КНР: У Китаю є ресурси для лібералізації валютного ринку

Казна та Політика
212
У Китаю багато простору для зміни монетарної політики заради нарощування кредитування на тлі стрибків у русі капіталу і для лібералізації валютного ринку, заявив в понеділок Центральний банк країни, повідомляє Reuters.
Коментарі глави Народного банку Китаю Чжоу Сяочуаня зміцнили надію інвесторів на те, що Пекін продовжить пом'якшувати резервні вимоги до комерційних банків, щоб підігнати кредитування і підігріти економіку, що остигає. "Є досить багато місця для зниження норми резервування. Норма зараз складає трохи більше 20%. В кінці 90-х у нас була норма 6% - навіть менше, ніж у низці інших країн", - сказав Чжоу Сяочуань.
Він пояснив, що рішення про банківські вимоги буде залежати від загального обсягу ліквідності на фінансових ринках, яка оцінюється за платіжним балансом Китаю, а також за розміром купівлі іноземної валюти Центробанком і комерційними кредиторами. "Найбільша невизначеність у міжнародній економіці, як ми знаємо, - темпи відновлення, особливо це стосується європейської економіки і кризи суверенних позичальників єврозони", - зазначив він.
Китай завжди відмітав звинувачення ключових торговельних партнерів, у тому числі США, в заниженні курсу юаня і все частіше заявляє про готовність дозволити ринку впливати на курс місцевої валюти по мірі його наближення до рівня справедливої вартості, що повторив і глава ЦБ КНР. "Чим ближче юань до збалансованого рівня, тим більшу роль будуть грати ринкові сили у формуванні обмінного курсу. Ми будемо заохочувати вплив ринкових сил, і центральний банк планомірно знизить інтервенцію на ринку", - сказав банкір.
Нагадаємо, за підсумками лютого ц.р. Китай показав найбільший торговий дефіцит більш ніж за десятиліття - він склав 31,5 млрд дол; спад за звітний місяць спостерігався в споживчих цінах, обсяги роздрібних продажів і промислового виробництва не виправдали ринкових очікувань. На тлі охолодження китайської економіки аналітики заговорили про необхідність стимулювання внутрішнього попиту за допомогою надання бюджетно-податкових та монетарних пільг.
Повідомлялося, що 20 лютого ц.р. ЦБ КНР ухвалив рішення про зниження резервних вимог для комерційних банків з 24 лютого. Таким чином, розмір обов'язкових резервів знижено з 21% до 20,5%. Цей захід має сприяти збільшенню ліквідності на грошовому ринку, що полегшить отримання кредитів для промислових підприємств і дозволить зберегти високі темпи економічного зростання в країні.
Відзначимо, 30 листопада 2011 р. Народний банк КНР вперше за три роки скоротив резервні вимоги до банків на 50 базисних пунктів (0,5%). До цього ЦБ Китаю знижував резервні вимоги в грудні 2008 р. в розпал глобальної фінансово-економічної кризи після банкрутства Lehman Brothers.
Попереднього разу вимоги щодо резервів для банків змінювалися в червні 2011 року - тоді Народний банк КНР підняв їх до рекордної величини - 21,5% від загальної суми депозитів. Всього з жовтня 2010 р. резервні вимоги підвищувалися 8 разів. З початку 2011 р. п'ять разів збільшувалася ключова відсоткова ставка і ставка за депозитами з жовтня. Попереднє підвищення ключової відсоткової ставки відбулося 7 липня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас