До Януковича їде володар газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Януковича їде володар газу

Енергетика
1227
Нинішній візит Гурбангули Бердимухамедова стане першим за останні десять років відвідуванням української столиці туркменським лідером. Навесні 2011 р. Україна і Туркменістан відновили роботу міжурядової комісії з економічної співпраці, яка до цього не працювала шість років. А у вересні на запрошення свого туркменського колеги Віктор Янукович побував з офіційним візитом в Ашхабаді.
Під час переговорів сторони мають намір зосередитися на розвитку торговельно-економічних відносин. Планується підписання Спільного українсько-туркменського комюніке, яке буде містити основні домовленості щодо активізації співпраці у конкретних сферах. У числі двосторонніх документів буде підписана Міждержавна програма торговельно-економічної співпраці між Україною та Туркменістаном на 2012-2015 рр., мова про яку велася ще під час візиту українського президента в Ашхабад. Міжурядові і міжвідомчі угоди будуть спрямовані на розширення співробітництва в галузі науки і технологій, охорони здоров'я, спорту, урядового зв'язку, міжрегіональної взаємодії.
У січні-вересні 2011 р. зовнішньоторговельний оборот товарами та послугами з Туркменістаном склав $701,3 млн., збільшившись в 2,7 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Обсяги імпорту товарів і послуг зросли в 18 разів і склали $443,7 млн., а обсягів експорту збільшилися на 9% - до $257,6 млн. Зростання двосторонньої торгівлі послугами забезпечило будівництво СА "Інтербудмонтаж" дренажно-комунікаційного тунелю в м. Ашхабад і спорудження компанією "Альтком" автодорожнього мосту Атамурат - Керкичі через річку Амудар'я. Головними статтями українського експорту залишаються продукція агропромислового комплексу, металургійної та хімічної промисловості, машинобудування. Імпорт товарів з Туркменістану в Україну складається з енергоносіїв, вовни, бавовни, а також текстильних виробів.
Українська влада особливо зацікавлена у співпраці з Туркменістаном у газовій сфері. З 2006 р. Україна не отримує безпосередньо туркменський газ, який дозволяв впевненіше почувати себе на переговорах з "Газпромом". Після того як країна повною мірою відчула всі тяготи залежності від поставок газу з Росії, Київ неодноразово заявляв про бажання відновити співпрацю в газовій сфері з Ашхабадом. Незважаючи на згоду Туркменістану, проблема полягає в тому, що єдиний шлях, яким сьогодні туркменський газ може потрапити в Україну, - російська газотранспортна система. Росія не бажає пропускати газ в Україну по своїй території. Тим більше що, відмовившись ратифікувати енергетичну хартію, вона не зобов'язана сприяти транзиту енергоносіїв третіх країн через свою територію.
Щоб знизити залежність від Москви, Ашхабад розвиває енергетичні проекти з Китаєм, Іраном, а також обіцяє дати частину необхідних обсягів для проектованого європейського газопроводу "Набукко". У Києві з реалізацією цього проекту пов'язують великі надії. За деякими даними, Туркменістан нібито готовий продавати Україні газ по $200 за тис. куб. м, але реалізувати це буде можливо не раніше 2015 р., після того як газопровід в обхід Росії буде побудований. Для того щоб Україна стала одержувачем туркменського газу, в Туркменістані необхідно побудувати трубопровід "Схід-Захід", що з'єднує великі газові родовища в східній частині країни з туркменським узбережжям Каспійського моря. Далі потрібно провести відгалуження від газопроводу Баку - Тбілісі - Ерзерум до чорноморського узбережжя Грузії, там же побудувати завод зі скраплення природного газу і термінал з його відвантаження, а на українському узбережжі Чорного моря - термінал-регазифікатор.
Влада Туркменістану підтримує намір українських компаній взяти участь у тендерах з розвідки та розробки родовищ туркменської нафти і газу. Раніше повідомлялося, що український газовий монополіст НАК "Нафтогаз України" планує до 2013 р. інвестувати в збільшення видобутку природного газу $300 млн. Поки ж Україна намагається переглянути газові угоди з Росією, підписані під час прем'єрства Юлії Тимошенко в 2009 р.
Тим часом українські компанії мають шанс взяти участь у газових проектах континентального масштабу. Зокрема, Україна і Туркменістан ведуть переговори про участь українських підприємств спільно з ДК "Туркменгаз" і ДК "Туркменнєфтєгазстрой" в низці проектів спорудження газопроводів у Туркменістані. Туркмени проявили інтерес до українських газокомпресорів і труб великого діаметра, необхідних для будівництва газопроводу "Схід-Захід". Крім того, українська група компаній буде основним постачальником труб для споруджуваного мегагазопроводу, який пройде по території Туркменістану, Афганістану, Пакистану та Індії. Українські компанії також планують взяти участь у будівництві комплексу очисних споруд в Ашхабаді, злітно-посадкових смуг, здійсненні модернізації енергоблоків на туркменських електростанціях.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас